Controverse privind redeschiderea școlilor. Un expert spune că „NU este ok ca elevii să stea câte doi în bancă”

Distribuie articolul


Un expert în sănătate publică susține că autoritățile nu au luat cele mai bune măsuri în vederea redeschiderii școlilor. Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, avertizează în special asupra formulei care a fost anunțată de ministrul Educației conform căreia elevii ar urma să stea câte doi în bancă.


Răzvan Cherecheș susține că autoritățile au ales o strategie greșită. El susține că virusul se transmite prin aer, astfel încât poziționarea elevilor împreună în bănci ar putea duce la creșterea numărului de cazuri de Covid 19.


„Deși a fost în mod clar demonstrată transmiterea COVID-19 predominant prin aerosoli, continuăm să ne focalizăm cu precădere pe dezinfectarea suprafețelor. NU este ok ca elevii să stea câte 2 în bancă, la fel cum nu este ok ca oamenii să ardă în spitale. Argumentul “atât putem face” nu este suficient, mai ales în condițiile în care activitatea Ministerului Educației în ultimele săptămâni nu a fost deloc focalizată pe asigurarea condițiilor pentru școală în siguranță”, a explicat Răzvan Cherecheș.


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat miercuri că lucrează la un ordin de ministru privitor la regulile ce vor fi aplicate în cadrul școlilor în semestrul al doilea. Regulile de distanțare vor fi adaptate la specificul și realitățile școlii românești, a spus demnitarul.

Elevii vor sta în bănci așa cum au stat și în trecut, însă se va pune accent pe purtarea măștii de protecție și pe aerisirea spațiilor închise. De asemenea, mobilierul școlar va fi așezat „cât mai distanțat posibil”, astfel încât să fie condiții rezonabile pentru elevi și profesori.


Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat și care vor fi regulile în ceea ce privește suspendarea cursurilor. La două cazuri de infectare cu virusul SARS CoV-2 într-o clasă se va suspenda activitatea doar în clasa respectivă.

Dacă în școală sunt mai multe clase în aceeași situație, se va închide întreaga unitate timp de 14 zile. La profesori situația este diferită. Dacă sunt două cadre didactice infectate, se va închide întreaga școală, a precizat ministrul Cîmpeanu.

Foto: digi24. ro


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns