Contractul de privatizare a Sidex-ului, desecretizat peste un deceniu

Distribuie articolul

Condiții în care a fost cumpărat combinatul siderurgic gălățean vor putea fi cunoscute abia la 10 ani după revânzarea acestuia, susține actualul ministru al Economiei, citând un paragraf din contract. Abia atunci vom ști dacă investitorul indian și-a respectat sau nu promisiunile făcute în momentul preluarii.

În 16 aprilie anul acesta, senatorul liberal George Stângă îi cerea reprezentantului guvernamental să desecretizeze contractul, în condițiile în care se vorbește de o iminentă vânzare.

„Având în vedere incertitudinea care s-a abătut asupra economiei locale din Galați, datorită perspectivei actuale de vânzare a combinatului siderurgic, vă rog să îmi transmiteți dacă aveți în vedere desecretizarea contractului prin care Statul Român a înstrăinat cel mai mare producător de oțel consorțiului Mittal Steel, în anul 2001”, solicita George Stângă.

În opinia senatorului demersul este necesar deoarece, din momentul privatizării, producția de oțel a fost în declin, fiind afectate mii de locuri de muncă. În replică, ministrul a declarat că nu poate face nimic, deoarece o clauză prevede că desecretizarea are loc abia după zece ani de la încetarea relațiilor dintre stat și Mittal.

„Contractul de vânzare-cumpărare de acțiuni s-a făcut sub clauză de confidențialitate, conform căreia obligațiile prevăzute vor rămâne valabile pe timp de zece ani după încetarea contractului și vor supraviețui încetării contractului”, susține Dănuț Andrușcă, ministrul Economiei.


Distribuie articolul

You May Also Like