Contractul de privatizare a Sidex, controlat de Ministerul Economiei

Distribuie articolul

Odată cu anunțata schimbare a proprietarului combinatului siderurgic gălățean, reprezentanții Ministerului Economiei au decis să monitorizeze contractul de privatizare. Este puțin probabil să aflăm dacă au fost sau nu respectați termenii, funcționarii guvernamentali invocând clauza de confidențialitate din contract.

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, instituție în subordinea Ministerului Economiei, desfășoară de mai mult timp o analiză referitoare la clauzele pe care le avea de îndeplinit ArcelorMittal în urma privatizării combinatului. Controlul e generat de anunțul vânzării companiei gălățene către firma britanică Liberty House Group, controlată de omul de afaceri Sanjeev Gupta.

La jumătatea lunii martie, deputatul gălățean USR, Bogdan Rodeanu, a cerut informații referitoare la stadiul monitorizării și eventualele concluzii.

”Solicit să îmi comunicați data finalizării analizei, dacă acest lucru este stabilit, iar dacă nu este finalizat un termen de finalizare a analizei, să îmi comunicați etapele care mai trebuie parcurse sau/ și motivul pentru care această activitate nu are planificată un termen de finalizare”, se arată în interpelarea lui Rodeanu.

Răspunsul a venit la începutul acestei săptămâni: se cercetează, dar nu se știe nimic. Sau, dacă se știe, nu se face public din motive de confidențialitate.

”Finalizarea analizei post-privatizare privind stabilirea modului de îndeplinire de către cumpărător a tuturor obligațiilor asumate prin contract se va face în baza documentelor care au fost furnizate până în acest moment și care urmează a fi prezentate de ArcelorMittal Holding AG, precum și în urma clarificărilor furnizate de cumpărător. Data finalizării analizei post-privatizare nu poate fi anticipată, aceasta depinzând de primirea tuturor documentelor solicitate cumpărătorului și oferirea tuturor clarificărilor necesare. În ceea ce privește publicarea rezultatelor, vă comunicăm că acest contract conține clauze de confidențialitate și rezultatele vor putea fi făcute publice doar cu respectarea tuturor prevederilor legale și contractuale aplicabile”, se arată în răspunsul oferit de Nicolae Bădălău, ministrul Economiei.

ArcelorMittal a fost obligată anul trecut să renunţe la unele active ale sale din Europa pentru a putea finaliza achiziţia combinatului italian Ilva, socotit cea mai mare unitate siderugică din Europa, o tranzacţie de 1,8 miliarde de euro. Comisia Europeană a fost de acord cu tranzacţia doar după ce grupul ArcelorMittal oferă o soluţie pentru a vinde alte unităţi din Europa, dar fără ca respectivele capacităţi să fie închise.


Distribuie articolul

You May Also Like