Consiliul Local decide din nou: cu Calorgal… ori la bal, ori la spital!

Distribuie articolul

Consiliul Local Galați este  convocat vineri, 9 iunie, în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi se regăsesc trei proiecte de hotărâre, toate inițiate de primarul în funcție, referitoare la situația Calorgal şi problema cu mai multe fațete , încă nerezolvată, a distribuirii agentului termic în sistem centralizat către populație:

  1. Proiect de hotărâre pentru revocarea H.C.L. nr. 157/12.04.2017
  2. Proiect de hotărâre privind stabilirea situației deosebite privind imposibilitatea asigurării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Galați
  3. Proiect de hotărâre privind acordarea unui ajutor financiar pentru achiziționarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ sistemului centralizat de termoficare şi aprobarea condiţiilor de acordare a ajutorului financiar

După luni întregi de bâlbe, poticneli… o rătăcire nefirească, Primăria şi Consiliul Local Galaţi nu ajung să ne scoată din ceața deasă din care nici Calorgal nu se mai vede deloc.

Azi, e DA, mâine-i BA!

Consilierii locali se întâlnesc deci pentru a cosmetiza o gafă penibilă din luna aprilie când PSD, ALDE şi PMP, prin votul lor, au îngăduit o decizie aflată cu totul în afara legii: aceea de a suspenda,  pe termen nedeterminat, sistemul centralizat de termoficare.

Aşa cum era de așteptat, prefectul Gabriel Panaitescu a atacat în instanţă hotărârea în cauză invocând, pe bună dreptate, motive de ilegalitate în luarea acestei decizii luate pe genunchi, lipsită de logică si profesionalism. Singurul partid care a refuzat să pună umărul la îngroparea definitivă, fără niciun temei legal, a sistemului centralizat de încălzire a fost PNL, consilierii prezenți la ședință votând cu abținere pentru o situație pe care au considerat-o cusută cu ață albă. Deși au fost îndelung criticați, ba chiar acuzați de lipsă de maturitate şi responsabilitate, pare-se că aceștia au avut dreptate prin refuzul de a participa la un simulacru negândit îndeajuns, fără cap şi fără coadă care a înfierbântat mai tare cartoful numit Calorgal gata să explodeze.

Iţele sunt atât de încurcate, situația e putredă, iar logica aleșilor noștri de neînțeles.  Deci, în aprilie, se hotărăște închiderea sistemul de termoficare, se anunță oferirea de subvenții pentru centrale termice individuale după care, la mai putin de doua luni, se revine prin revocarea primei decizii şi se promit în continuare subvenții: de-a baba oarba pe nervii populației care privește debusolată şi se-ntreabă cât de frig va fi oare la iarnă… că, pentru atunci, gerul le rămâne singura certitudine. Restul e un haos total aflat la cheremul unor domni şi doamne pentru care votul e un joc prin simpla ridicare de mână (după cum vor ei, nu după cum impune legea), fără reguli, fără nicio asumare.

„La ședința extraordinară a Consiliului Local din 9 iunie, propunem revocarea HCL 157. Această inițiativă are la bază faptul că în HCL 157 nu este precizată foarte clar perioada pe care se suspendă serviciul centralizat de termoficare. Pe de altă parte, până la soluționarea în instanță a contestației făcută de Prefectura Galați, această hotărâre nu poate produce efecte. Astfel, societatea Calorgal ar fi trebuit să reia imediat serviciul de furnizare a apei calde către populație, lucru pe care nu îl poate face conform adreselor și informărilor trimise către Primăria Municipiului Galați”, a precizat Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Galați.

Bulibășeala creată ne împiedică să înțelegem ce vor, de fapt, aleșii deopotrivă cu primarul Ionuţ Pucheanu: azi, e Da, mâine-i Ba; ba e albă, ba e neagră!

Până una, alta, vineri, Consiliul Local va decide din nou. Să le dorim aleșilor gânduri bune şi fapte pe măsură… asumate măcar în ceasul cel de pe urmă!


Distribuie articolul

You May Also Like