S-a terminat urmărirea penală în cazul unui polițist din Tecuci

Distribuie articolul

Controversatul dosar al celor 11 polițiști din județul Galați anchetați de Direcția Națională Anticorupție sub bănuiala că ar fi pretins și luat mită nu s-a încheiat.

Dintre toți cei 11 polițiști anchetați, singurul care a obținut o soluție favorabilă este polițistul Valeriu Glod – agent șef în cadrul IPJ Galaţi – Poliţia Municipiului Tecuci – Biroul de Poliţie Rutieră, reprezentat în Camera preliminară de avocatul Bogdan Frâncu. Avocatul lui Glod a reușit întoarcerea dosarului la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), prin contestație, la Camera preliminară – o fază procesuală de control între parchet și instanță. Apărătorul a obținut retrimiterea dosarului la Parchetul ICCJ pentru reaudierea martorului în acuzare în ceea ce-l privește pe polițistul din Tecuci. În cazul agentului-șef Valeriu Glod s-a terminat urmărirea penală.

Reamintim că în 31 ianuarie 2017, 12 percheziții au fost efectuate în Galaţi și în Tecuci, la domiciliile polițiștilor suspectați de fapte de comise în ultimii trei ani.

Cei 11 poliţişti de la Serviciile Rutiere din Galaţi şi Tecuci a trebuit să justifice, în faţa procurorilor, toată averea pe care nu o puteau dobândi din salariile de agenţi.

„Pretinzând și primind diverse foloase, în special bani, cei 11 agenți de poliție și-au încălcat îndatoririle de serviciu și nu au aplicat sancțiunile pe care situațiile de fapt constatate în exercițiul atribuțiilor de serviciu le-ar fi impus să o facă”, scrie în comunicatul procurorilor.

Anchetatorii au găsit la domiciliile polițiștilor mai multe sume de bani, 3.000 de lei, 4.400 de euro şi mai multe documente. Polițiștii bănuiţi că au încălcat legea au fost duşi la Galaţi pentru audieri.

Distribuie articolul

You May Also Like

One thought on “S-a terminat urmărirea penală în cazul unui polițist din Tecuci

 1. ”~ a reușit întoarcerea dosarului la Parchetul… prin contestație, la Camera preliminară… pentru reaudierea martorului în acuzare” și ”În cazul agentului-șef Valeriu Glod s-a terminat urmărirea penală.”

  Hai să ne dumirim !

  Terminarea urmăririi penale este o etapă de finalizare a activității de cercetare a infracțiunii/lor efectuată de către organele de urmărire penală (ofițerul de urmărire penală sau procuror) și are loc atunci când se apreciază că urmărirea penală este completă.

  Urmărirea penală NU ia sfârșit prin restituirea cauzei la parchet, de către judecătorul de cameră preliminară.

  Cazurile în care judecătorul de cameră preliminară dispune restituirea cauzei la parchet sunt arătate în art. 346, alin. (3) din Cod. proc. pen., cu următorul conținut:
  . ” (3) Judecătorul de cameră preliminară restituie cauza la parchet dacă:
  . a) rechizitoriul este neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de procuror în
  . termenul prevăzut la art. 345 alin. (3), dacă neregularitatea atrage imposibilitatea stabilirii obiectului
  . sau limitelor judecății;”
  . b) a exclus toate probele administrate în cursul urmăririi penale;
  . c) procurorul solicită restituirea cauzei, în condițiile art. 345 alin. (3), ori nu răspunde în termenul prevăzut .
  . de aceleași dispoziții.”

  . Or, în speță, judecătorul de cameră preliminară (j.c.p.) a avut în vedere: ”reaudierea martorului în acuzare”,
  . adică pentru a completa urmărirea penală, cu încadrare în lit. a) de mai sus: rechizitoriul este neregulamentar . întocmit.

  Deci, completare nu înseamnă stingere (adică nu mai este urmărit penal → prin încetarea…, scoatere de sub…, încetare prin clasare, etc.) !

  Și, încă, trebuie arătat că activitatea j.c.p. nu privește fondul cauzei, actul procesual exercitat de către acesta neantamând și nedispunând, în sens pozitiv sau negativ, cu privire la elementele esențiale ale raportului de conflict: faptă, persoană și vinovăție.

  Așadar, numitul Valeriu Glod rămâne urmărit penal !!

Comments are closed.