Finalul săptămânii trecute a fost marcat, din punct de vedere politic, de Congresul PSD, în care s-a validat candidatura lui Marcel Ciolacu pentru funcția de președinte al României.
A fost doar un eveniment ce a trebuit bifat în agenda politică proprie, pentru că nimeni nu se aștepta la o altă decizie.
Surprizele, dacă le putem numi astfel, au venit a doua zi, când una din casele sociologice a ieșit cu un fake, cu pretenție de sondaj, fake venit eminamente în sprijinul socialiștilor.
Ce spune respectivul pseudo-sondaj, realizat de Sociopol, institut detinut de Mirel Palada, și el aflat în zona PSD, dar mai apropiat de fostul premier Victor Ponta?
Marcel Ciolacu (25%), George Simion (19%), Mircea Geoană (15%), Nicolae Ciucă (13%), Elena Lasconi (12%), Diana Șoșoacă (8%), Cristian Diaconescu (7%). Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1000 de persoane, iar marja de eroare este de 3%.
Primele întrebări sunt referitoare la lipsa totală de pe platformă a candidatului UDMR, știut fiind faptul că acesta ar strânge undeva la 5-6 procente, scorul tradițional al Uniunii.
Apoi, mai avem lipsă la apel două partide, chiar și cu procente modeste la ultimele alegeri locale, ambele în zona de dreapta, Forța Dreptei, condusă de Ludovic Orban și REPER, cu fostul premier Dacian Cioloș.
Și pe stânga lipsește Victor Ponta cu Pro România, un apropiat al liderului PSD. Poate și Dăncilă, Dragnea, Teodorovici, fiecare cu mușuroiul său.
În concluzie, despre sondajul dat publicității duminică, 25 august, la o zi după Congresul PSD, nu putem spune decât că poate avea cel mult o valoare sentimentală, si cumva o altă agoniseală a respectivului institut de sondare.
De ce a apărut acest sondaj, pe repede-nainte?
Se disting mai multe aspecte. Mai întâi, plasarea primilor doi concurenți cu respectivele procente este cam singura variantă de lucru câștigătoare pentru Marcel Ciolacu, după modelul Ion Iliescu-Corneliu Vadim Tudor, din 2000.
O astfel de confruntare i-ar aduce un câștig confortabil lui Marcel Ciolacu, atât la alegerile prezidențiale cât și o stabilitate in partid, chiar dacă, în acte va trebui să-l salute din mers.
Orice altă variantă pentru liderul PSD este riscantă ca să nu spunem că este ca și pierdută. Si aici ne referim la următorii trei competitori aflați în fake-ul lui Palada.
PSD n-a mai câștigat președinția statului din 2000, de atunci candidații săi pierzând pe linie, fie că s-au numit Năstase, Geoană, Ponta sau Dăncilă.
Este evident că eșecurile multiple ale PSD pe acest tip de alegeri, râcâie profund orgoliile celor din stânga eșichierului politic.
Altă posibilă boacănă, la orizont…
La sus amintitul Congres, Marcel Ciolacu a lansat câteva torpile, cu preponderență spre liberali, partenerii lor (încă de guvernare).
Spunem încă pentru că imediat, tot duminică, mai mulți fruntași liberali au cerut conducerii partidului convocarea Biroului Politic National pentru astăzi, pentru a fi dezbătută oportunitatea ieșirii de la guvernare.
O armă cu două tăișuri: lașitate&neasumarea guvernării până la finalul mandatului versus pierderea butoanelor (în special a celor cu implicare în organizarea alegerilor) și implicit, ieșirea din prime-time-ul politic național.
Nu mai vorbim de posibile situații neconforme cum ar fi plasarea într-o zonă a Opoziției alături de AUR și S.O.S.!
Revenind la variante de tur secund, pentru că inevitabil acolo se va ajunge, trebuie amintit faptul că in ultimele două decenii și ceva PSD a pierdut prezidențialele cu votul din Diaspora, exceptând ultimul baraj dintre Iohannis și Dăncilă unde diferența a fost imensă, atât la nivel național cât și în extern.
Concluzionând, PSD și Marcel Ciolacu și-l doresc cu ardoare pe Simion în turul secund, pentru a fi siguri că vor da viitorul președinte al României. Un motiv în plus pentru socialiști în această direcție ar fi și unele contra-performanțe din guvernare, culminând cu recalcularea pensiilor, ce a iritat multă lume, mai ales din zona propriului electorat.
Altfel, vor trece iară la reorganizare, alegeri interne, congrese, nopți ale cuțitelor lungi, chiar și cu un scor relaxant la parlamentare.