Conducătorii noștri și-au amintit că trebuie să protejeze populația, în cazuri de urgențe

Distribuie articolul

În urma ultimelor evenimente petrecute în zona de nord a județului Tulcea, aflată la graniță cu Ucraina, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis o hotărâre prin care se stabilesc o serie de măsuri menite să protejeze populația din zonele adiacente zonelor de conflict Reni și Ismail.

Conform acestei hotărâri, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a fost abilitat să transmită mesaje Ro-Alert, la notificarea Ministerului Apărării Naționale, în cazul apariției riscului de cădere a unor elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflictul din Ucraina.

De asemenea, în caz de necesitate, pot fi folosite și sistemele de alarmare de la nivelul autorităților locale, iar în cazul în care sunt zone fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, Inspectoratul județean pentru Situații de Urgență va disloca echipaje care să asigure avertizarea/alarmarea populației, pe baza datelor transmise de dispecerat prin intermediul sistemelor de comunicații radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare.

Astfel, în perioada următoare, deși riscurile sunt reduse, există posibilitatea ca IGSU să emită mesaje Ro-Alert pentru zona aflată în vecinătatea regiunilor Reni și Ismail, mesaje care pot fi primite și în anumite areale din municipiul Galați.

Având în vedere cele întâmplate în ultima perioadă în județul Tulcea, mesajul Ro-Alert, fiind unul preventiv, va conține toate informațiile necesare – riscul pentru care a fost emis, instrucțiuni de urmat și perioada pentru care trebuie urmate acestea.

În cazul în care mesajul Ro-Alert va fi primit și de cetățeni din municipiul Galați, aceștia trebuie să urmeze instrucțiunile primite pentru protecție și siguranță.

Totodată, având în vedere hotărârea CNSU, prefectul județului Galați, domnul Claudiu Sorin Gavril, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a stabili anumite măsuri la nivel local. Astfel, în cadrul ședinței Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Galați a prezentat situația adăposturilor de protecție civilă de la nivelul județului, acestea urmând a fi reverificate în următoarea perioadă.

Lista adăposturilor este publică și poate fi consultată pe site-ul IGSU la adresa: https://www.igsu.ro/…/Situatia_adaposturilor_de…

Potrivit reprezentantului ISU Galați, lt. col. Eugen Chiriţă,”în municipiul Galaţi avem un număr de 183 de adăposturi antiaeriene de protecţie civilă, cu o capacitate de adăpostire de 20.000 de persoane, spații aflate în administrarea Primăriei municipiului Galaţi”


Distribuie articolul

You May Also Like