Condițiile proaste din azilul de bătrâni, subiect de dispută parlamentară

Distribuie articolul

Condițiile în care trăiesc aproximativ o sută de bătrâni din Căminul ”Ștefan cel Mare” din Galați au ajuns subiect de dispută parlamentară. În vreme ce senatorul liberal George Stângă reclamă aparatura învechită, dotările precare (deși fondurile unității nu sunt integral cheltuite)  și cere să se spună dacă sunt prevăzute investiții, ministrul Muncii răspunde că pensionarii primesc totuși de mâncare și medicamente. Deci o duc bine.

În luna martie, Galațiul a ajuns din nou subiect de discuție, la nivel național. De această dată a fost vizată situația cu care se confruntă vârstnicii de la unul din cele două azile.

”Situația acestuia nu este nici pe departe una îmbucurătoare, condițiile de funcționare nerespectând reglementările în vigoare. De mulți ani autoritățile locale au uitat de bătrânii care locuiesc în acest cămin, fapt ce se poate observa prin lipsa majoră a investițiilor, atât în privința infrastructurii clădirii, cât și a dotărilor de mobilier sau tehnice. Aparatura medicală și de recuperare este una învechită, neadaptată cerințelor și necesităților persoanelor care locuiesc în centru, iar instalațiile sanitare și condițiile de locuit necesită urgent înbunătățiri majore”, susține senatorul liberal George Stângă.

Acesta i-a cerut ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, să comunice dacă are în vedere alocarea de fonduri pentru modernizarea unității sociale. Reprezentantul guvernului a răspuns că bătrânii sunt bine hrăniți și îngrijiți medical, iar în loc de investiții vor beneficia de o mutare.

”S-a constatat că li se asigură o alimentație corespunzătoare calitativ și cantitativ, beneficiază de terapii și recuperare medicală în baza evaluării neoilor individuale. S-a dispus demararea investițiilor în vederea mutării în noul spațiu”, susține Lia-Olguța Vasilescu, ministrul Muncii.

Deși se confruntă cu lipsuri, conducerea azilului nu a reușit nici măcar să cheltuiască în întregime bugetul alocat, 27.000 de lei fiind transferați înapoi în conturile municipalității.


Distribuie articolul

You May Also Like