Consultări la Cotroceni. Cine va fi viitorul prim-ministru

Distribuie articolul

Președintele României, Klaus Iohannis, a chemat partidele politice la consultări pentru formarea unui nou guvern. Este vorba despre formațiunile care au parlamentari și care astăzi (joi, 6 februarie) merg la Cotroceni pentru discuții. Întâlnirile au început la prânz și se desfășoară în condițiile în care miercuri, 5 februarie, opoziția formată din PSD, UDMR, ALDE și Pro România a reușit să adopte moțiunea de cenzură care a vizat Guvernul Orban.

Deseară, la finalul discuțiilor, președintele Iohannis va anunța persoana desemnată pentru a forma un nou Guvern. Este posibil să fie vorba chiar de premierul demis, Ludovic Orban, chiar dacă PSD și Pro România îl propun pe Remus Pricopie, fost ministru al Educației în guvernarea PSD. De asemenea, a fost vehiculat numele lui Raed Arafat, dar acesta a refuzat propunerea politicienilor.

Demersul opoziției a pornit după ce cabinetul liberal și-a asumat răspunderea asupra legii care permite alegerea primarilor în două tururi. Practic, prin votul de miercuri, s-a deschis drumul către alegeri anticipate. Conform legii, este nevoie ca Parlamentul să respingă două propuneri de premier venite de la președintele Klaus Iohannis într-un interval de 60 de zile. Dacă se îndeplinește și această condiție, Parlamentul este dizolvat, iar alegerile anticipate trebuie organizate în cel mult 3 luni.

Guvernanții au luat în calcul varianta și au avansat ca posibilă dată limită de organizare a alegerilor 28 iunie. În acest scenariu, alegerile locale se vor desfășura primele, urmând ca într-un interval de cel mult o săptămână să fie organizate și alegerile parlamentare anticipate.


Distribuie articolul

You May Also Like