Ciumi a divorțat de Dobre

Distribuie articolul

De la „Pas cu pas” la „Pas înapoi”. Aceasta este noua direcție a PNL-ului. În 2014, Klaus Iohannis lansa îndemnul „Pas cu pas” sperând într-o readucere pe linia de plutire a liberalilor. Dinozaurul Victor Paul Dobre a înțeles îndemnul lui Iohannis taman invers: „Pas cu pas să distrugem liberalismul”. Efectele acțiunilor lui Dobre care au avut ca prioritate doar satisfacerea intereselor sale individuale, politice și financiare nu au întârziat să apară: din primăvara lui 2016, au dat cu flit PNL-ului lui Dobre consilieri județeni, consilieri locali, președinți de organizații, primari, membri, ajungându-se în 2017 prin a părăsi PNL-ul organizații întregi.

Nici măcar înlocuirea lui Dobre de la conducerea organizației județene cu senatorul George Stângă nu a oprit exodul liberalilor. Boicotarea ședințelor de către bătrânul dinozaur care, cu de la sine putere, se proțăpește în capul meselor și prezidează ședințele cu nonșalanța uitatului în funcție, creează un val de repercursiuni și asupra actualului lider (recunoscut de unii, nerecunoscut de alții din lipsa curajului de a-i arăta lui Dobre unde îi este locul – la marginea politicii). Primarii tineri sunt nemulțumiți, liderii zonali sunt nemulțumiți; cu toate acestea Dobre își duce mai departe planul mârșav de distrugere a oricărei umbre liberale în județul Galați.

Ultimul care a făcut „pas înapoi” este Nicu Ciumacenco. Fost viceprimar al Galațiului, fost președinte al organizației municipale a PDL; fost co-președinte al PNL, a devenit acum și fost consilier local al PNL. Unii ar spune că Ciumacenco a plecat pe ușa din spate. Eu spun că Ciumacenco a plecat pe ușa din față, frumos, deopotrivă scârbit de dobreală și mânăriile din spatele ușilor închise ale PNL (închise și la propriu și la figurat). „Las la partid o ușă deschisă oricui crede că poate ajuta orașul. Intră cineva pe ea?” (N. Ciumacenco, 27 iulie 2017). Bună întrebarea de final. Intră cineva pe ușa aia, păzită cu strășnicie de dinozaurul Dobre, încălecătorul oricărei idei bune? Nu! Din ce în ce mai mulți gălățeni fug de ușile pe care intră Dobre. Unii pentru că au coloana bine ancorată între vertebre, alții pentru că au minte și nu acceptă supunerea oarbă în fața fosilei, alții pentru că financiar sunt independenți și nu acceptă nici să cotizeze pentru masa dinozaurului, nici să finanțeze un PNL care duhnește de la o graniță la alta a județului a hoit.

Va reuși George Stângă să adune oameni lângă el? Nu! „Lasă-mă cu Dobre al vostru” este invariabil primul răspuns pe care îl primesc puținii liberali care mai fac „teren”. Pentru Dobre asta nu este o tragedie, deoarece nu are nici un interes să crească PNL. 9 procente cât a acumulat în ultimul sondaj realizat în aceasta vară partidul în județ îl satisfac pe dinozaur. Îi este mult mai ușor să meargă către PSD pentru a-și negocia interesele personale. Orice procent în plus îi strică joaca și îi afectează țintele. Orice procent în sus înseamnă o urecheală zdravănă de la cei cu care are înțelegeri, afaceri, trocuri puse la cale. Iată motivul pentru care îi subminează lui Stângă autoritatea în rândul organizației. Iată motivul pentru care Dobre fugărește membrii opozanți din organizație. Pentru că da, în PNL există grupare de opoziție, dar e firavă, sau bărbații din PNL nu mai au bărbăție pentru a i se opune. Demisia lui Ciumacenco înseamnă pentru Dobre o victorie. Ce va însemna pentru PNL la primele alegeri? Din punctul ZERO de azi până la europarlamentare nu mai e distanță prea lungă. Probabilitatea ca PNL să se redreseze în actualele condiții este minimă; să se topească este maximă. La orizont, se întrezărește un PNL gălățean de cartier, doar pe hârtie. Și un nou val de demisii despre care Stângă încă nu știe, iar Dobre le bănuiește dar tace. Timpul va dovedi.


Distribuie articolul

You May Also Like