Ce așteptări avem de la noul Parlament…

Cei 13 parlamentari gălățeni au depus ieri jurământul alături de ceilalți 453 aleși din toată țara.

Majoritatea senatorilor și deputaților gălățeni au fost aleși în premieră, excepție făcând doar liberalii George Stângă și George Scarlat, Bogdan Rodeanu de la USR și socialiștii Aurel Nechita (după o pauză de penitență) și Marius Mărgărit.

Așteptări sunt multe, dar de fiecare dată a fost la fel. Pe lângă problematica generală legată de nivelul de trai al oamenilor, de dezvoltarea economică, de investițiile în infrastructură, parlamentarii și guvernanții, deopotrivă vor avea de rezolvat în regim de urgență câteva „nefăcute” ale orânduirii socialiștilor din PSD.

Problemele din justiție care nu sunt puține și nici de neluat în seamă, legiferarea pe chestiunile legate de grațiere, depolitizarea Curții Constituționale, desemnarea unui Avocat al Poporului care să slujească…poporul și nu grupurile de infractori politici sau economici, desființarea Secției Speciale – Gestapo-ul din Justiție, abrogarea unor inechități din practica judiciară dar și din zona muncii.

Apoi la sănătate și învățământ ar cam fi cazul să intrăm într-o altă eră în care managementul să ia locul numirilor politice ce s-au dovedit a fi un fiasco pentru noi toți.
În plan politic se așteaptă o eliminare a politicienilor din conducerile unor societăți (încă) de stat, schimbarea unor legi scrise de analfabeți politici cum ar fi Legea alegerilor locale sau a celor parlamentare, redarea atribuțiilor și a demnității președintelui statului după ce unii tovarăși au „furat” ca la piață unele prerogative.

Legiferarea prin stoparea traseismului politic iar dacă e cazul adaptarea Constituției la problematica actuală.

Am lăsat mai la urmă două lucruri importante dar poate mai greu de pus în aplicare. Alegerea primarilor în două tururi, o necesitate pentru a nu mai accede în fruntea unor localități toți tractoriștii cu două clase, pădurari, poștași sau mai știu eu ce. Tot respectul pentru profesiile acestora, dar nu la primării. Acolo, un manageriat susținut dă rezultate iar exemple în țară avem suficiente.

Belgia. Poate vă spune ceva acest stat. Civilizat, cu orânduire monarhică, membru UE. Vot obligatoriu. La fel ca în Luxemburg, Grecia sau Cipru.

În Belgia, legislația prevede amenzi pentru încălcarea obligațiilor electorale și pierderea dreptului de vot la patru scrutine la care persoana în cauză a absentat. În celelalte trei țări nu sunt prevăzute amenzi, dar cei în cauză pot pierde anumite drepturi. De pilda, în Grecia, cei care nu votează pot avea dificultăți în obținerea unui pașaport sau a permisului de conducere, potrivit The Guardian.

În 2009, Luxemburg a avut cea mai mare prezență la urne (90,75%), urmat de Belgia (90,39%).

Ce reprezentativitate poate avea un ales, fie el primar, consilier sau parlamentar dacă din 35% din cei prezenți l-au votat tot atâți. Simplu, mult sub 20% reprezentativitate. Nu cred că e normal ca un ales cu un procent de sub 20% să hotărască ceva. Poate da cel mult ora exactă din centrul unei localități, pe post de …cuc.

Deci, vot obligatoriu. Cel puțin pentru câteva legislaturi, de antrenament!

Ai putea fi interesat și de:

Lasă un răspuns