Ce a făcut Inspectoratul Teritorial Calitatea semințelor și Materialului Săditor în primele 6 luni din 2023

Distribuie articolul

Între firmele cu interese în domeniul agriculturii, un segment important revine celor implicate în producerea, prelucrarea şi/sau comercializarea seminţelor şi materialului săditor, domeniu în care sunt implicaţi un număr considerabil de operatori economici.

La nivelul judeţului Galaţi sunt înregistraţi pentru producerea, prelucrarea si/sau comercializarea semintelor si materialului săditor, peste 250 operatori economici pentru care au fost eliberate 406 autorizaţii, potrivit I.T.C.S.M.S. Galați (care controlează și certifică acest proces), într-o informare publică semestrială privind activitatea instituției.

Între activitățile autorizate, cel mai bine reprezentate este cea de comercializare a seminţelor şi materialului săditor, apoi cea de producere a semințelor din specii ca: cereale, plante oleaginoase si textile și plante, care asigură, sub atenta monitorizare si supraveghere a ITCSMS, necesarul de seminte al zonei.

Sămânța certificată este garantată de furnizorii autorizați printr-un Document de calitate si conformitate al furnizorului, prin care își asumă valorile germinației, purității fizice, precum și MMB-ul(masa a o mie de boabe).

Inspectorii oficiali atestaţi ai ITCSMS Galaţi în primul semestru al acestui an au realizat controale în teren asupra culturilor (parcelelor) semincere declarate de operatorii economici înregistraţi pentru o suprafaţă de :

– suprafaţa totală multiplicată – 3605,82 ha

– nr. operatori economici multiplicatori controlati – 77;

– nr. agricultori economici multiplicatori controlati- 84;

Pentru gestionarea certificării loturilor de seminţe provenind din alte state europene, precum şi a celor provenite din import în vederea reambalării, inspectorii oficiali atestaţi din cadrul ITCSMS Galați au realizat monitorizarea tuturor cantităţilor de seminţe intrate din afara judeţului, precum şi eşantionarea oficială a loturilor de seminţe destinate reambalării, astfel:

– Nr. operatori economici care au solicitat reambalarea oficială – 2;

– Nr. loturi reambalate sub supraveghere oficială – 30;

  • Nr. etichete furnizor redactate şi imprimate – 40;

Distribuie articolul

You May Also Like