Balet electoral. Parlamentarii anunță că renunță la mandat pentru a nu primi pensie specială

Distribuie articolul

Mai mulți parlamentarii au anunțat că renunță la mandat pentru a nu primi pensie specială. Este o minciună gogonată, a spus președintele PNL, Ludovic Orban, care i-a îndemnat pe politicienii din opoziția să susțină proiectul de lege inițiat de liberali privind renunțarea la toate pensiile speciale.

Discuțiille au apărut după ce parlamentarii USR și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au anunțat că își dau demisia din Parlament, în ultima zi a sesiunii parlamentare, pentru a renunța la pensia specială. Replica liderului liberal a venit imediat.

„O minciună mai gogonată, rar mi-a fost dat să aud. Sunt obișnuit cu PSD că minte și când respiră, dar nu aș fi crezut că sunt capabili de o asemenea demagogie mincinoasă. În primul rând, domnul Ciolacu și cu ceilalți PSD-iști, pe care i-a anunțat domnul Ciolacu că își dau demisia, ca să nu beneficieze de pensia specială, cei mai mulți au mai multe mandate. Deci, ei deja beneficiază de pensie specială. În cazul domnului Ciolacu, are un mandat întreg 2012-2016, deci este la al doilea mandat. În al doilea rând, să minți cu atâta nerușinare românii, spunând că dacă îți dai demisia înainte de finalizarea mandatului tu nu mai beneficiezi de pensia specială, este de neacceptat, pentru că nu este adevărat că cine își dă demisia nu beneficiază de pensia specială. I se calculează pensia specială proporțional cu perioada din mandat pe care și-a petrecut-o”, a declarat președintele PNL Ludovic Orban.

Șeful liberalilor a explicat că singura variantă pentru renunțarea la pensii specialle este o modificare în statutul deputaților și senatorilor. Schimbarea poate fi făcută prin votul parlamentarilor, a precizat Orban.

„Ca atare, pentru pensiile speciale ale parlamentarilor, lucrurile sunt foarte simple, se modifică legea privind statutul deputaților și senatorilor, în sensul abrogării articolului 49, care instituie acest drept, pentru că altfel, singura modalitate de a renunța la acest drept a unui cetățean român care a fost parlamentar, este aceea ca atunci când îndeplinește vârsta de pensionare să facă o cerere de renunțare la această indemnizație. Aceasta este singura cale, prin care un parlamentar, în condițiile legislației actuale, poate să renunțe la pensia specială”, a mai spus Ludovic Orban.

Anul acesta un proiect al PNL privind desființarea pensiilor speciale a fost aprobat de Parlament, dar a fost declarat neconstituțional de CCR. Un alt proiect al USR nu a fost votat de parlamentari.


Distribuie articolul

You May Also Like