Bilanțul ITM, pe ultimele 3 luni, privind supravegherea pieței produselor industriale

Distribuie articolul

În trimestrul II al anului 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați a desfășurat acțiuni de informare și conștientizare, precum și de verificare prevăzute în metodologia Campaniei Naționale de supraveghere a pieței produselor industriale din domeniul de competență al Inspecției Muncii, conform Programului sectorial pentru anul 2024, coordonat de către Comisia Europeană – campania nr. 6 din Programul Cadrul al Inspecției Muncii pe anul 2024.

Principalul obiectiv al campaniei a constat în verificarea implementării de către producători, importatori şi distribuitori, a prevederilor actelor normative cu privire la introducerea pe piață, prin care s-au transpus directivele europene

Astfel, în al doilea trimestru al anului, inspectorii de muncă cu atribuţii de control în domeniul supravegherii pieţei din cadrul ITM Galaţi au efectuat vizite de inspecţie la 24 agenţi economici şi au evidenţiat în baza de date la nivel naţional 73 produse.

Două dintre produsele verificate nu erau însoţite de documentele necesare prevăzute la pct. 1.4 din Anexa II la Regulamentul UE 2016/425 privind echipamentele individuale de protecţie, agentul economic distribuitor fiind sancționat cu retragerea de pe piață a produselor neconforme.

„În vizitele de îndrumare şi control efectuate, inspectorii de muncă au urmărit conştientizarea producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor implicaţi, asupra necesităţii cunoaşterii şi respectării actelor normative prin care s-au transpus directivele europene referitoare la introducerea pe piaţă a produselor enumerate mai sus”, potrivit instituției gălățene.

A fost efectuată și o acțiune de informare și conștientizare la sediul unui distribuitor de produse industriale la care au participat salariații și conducerea unității. A fost prezentat un material având ca temă campania de supraveghere a pieței pentru anul 2024, cu informații extrase din legislația specifică pentru categoriile de produse echipamente individuale de protecție, mașini și echipamente de joasă tensiune.

Totodată, s-a pus accent pe obligațiile distribuitorilor privind conținutul declarației de conformitate, normele și condițiile pentru aplicarea marcajului CE, instrucțiunile în limba română care trebuie furnizate odată cu produsele puse la dispoziție pe piață și asigurarea condițiilor de depozitare care să nu afecteze conformitatea produselor.


Distribuie articolul

Ai putea fi interesat și de: