Batalionul 300 Galați, la aniversare

Distribuie articolul

În Afganistan, militarii gălățeni își onorează tradițiile sărbătorind astăzi Ziua Batalionului 300 Infanterie Mecanizată “Sfântul Andrei” și 147 de ani de la înfințarea Regimentului 11 “Dorobanți” Siret, constituit la data de 5 august 1872 în orașul Galați.

În prezent, militarii gălățeni participă la Misiunea „Resolute Support” în Kandahar, Afganistan. Unitatea a mai participat până acum la trei misiuni internaționale: “Enduring Freedom” – Kandahar, Afganistan – 2005;

– “ISAF III” – Zabol, Afganistan – 2008;

– “ISAF IV” – Zabol, Afganistan – 2011-2012;

Participarea la această misiune reprezintă a patra revalidare a pregătirii şi profesionalismului militarilor gălățeni într-un teatru de operaţii extern şi a locului pe care Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” îl ocupă în galeria unităţilor de elită din Armata României”

De-a lungul timpului, participarea militarilor gălățeni la misiunile din Afganistan a fost marcată de sacrificiul suprem dat de Slt. (pm) Șonei Narcis căzut la datorie pe în 2005, slt. (pm) Sandu Ionuț Cosmin și slt. (pm) Covrig Marius Claudiu, ambii căzuți la datorie în 2008.

„Suntem mândri de tradiția înaintașilor noștri și o vom onora cu cinste aici, în Teatrul de Operații Afganistan, unde alături de partenerii de coaliție scriem o nouă filă din istoria garnizoanei Galați” ne-a transmis comandantul Batalionul 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”, locotenent colonel Ilie Melinte.

Unitatea s-a făcut remarcată în toate campanile militare în care armata română a luat parte, în perioada Războiului de Independență (1877-1878), în Războiul Balcanic (1913), în Primul Război Mondial (1916-1918), în timpul Războiului Româno-Ungar (1919), cât și în timpul celui De-al Doilea Război Mondial (1941-1945).

De-a lungul existenței sale, batalionul s-a remarcat și a rămas în mentalul colectiv ca un punct important de sprijin și un adevărat motiv de mândrie pentru gălățeni, remarcându-se în numeroase exerciții, atât naționale cât și internaționale, misiuni în teatre de operații cât și acțiuni de ajutorare a populației pentru apărarea împotriva inundanțiilor, dezapăziri sau alte situații care au impus intervenția.

Ceea ce au făcut înaintașii acestui batalion, respectiv Regimentului 11 “Dorobanți” Siret în 1876, apoi Regimentului 301 Mecanizat devenit Brigada 301 Mecanizată “Petru Rareș” în 1968, va rămâne pentru cei de astăzi și cei care vor urma, exemple călăuzătoare, care se impun a fi continuate cu mândrie.

Pentru profesionalismul dovedit pe timpul participării la numeroase exerciții și misiuni internaționale, drapelul de luptă al Batalionului 300 Infanterie Mecanizata „ Sfântul Andrei” este decorat cu următoarele distincții și medalii: „Emblema de Onoare a Forțelor Terestre”, „Emblema de Onoare a Statului Major General, Ordinul „Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemne de război” si Ordinul „Virtutea Militară în grad de Ofițer cu însemne de război.


Distribuie articolul

You May Also Like