Baroul Galați a sărbătorit Ziua Avocatului Român

Distribuie articolul

La 24 iunie se sărbătoreşte, în fiecare an, Ziua Avocatului Român. Ea a fost instituită prin hotărâre a Congresului Avocaţilor din anul 1998. Este un prilej de promovare a valorilor profesiei de avocat şi a rolului fundamental al avocatului pentru statul de drept.

Avocatura este o profesie liberală. Unii avocaţi acordă consiliere cetăţenilor sau instituţiilor, alţii le asistă sau le reprezintă în procese. Avocaţii sunt angajaţi de cei interesaţi. Ei sunt independenţi de orice autoritate şi reprezintă interesele clientului, însă doar cele legale. Avocatul este partener al justiţiei.

Organizarea şi exercitarea profesiei de avocat sunt cuprinse în Legea nr. 51/1995. Actualul statut al profesiei de avocat a fost adoptat în anul 2011. UNBR a adoptat Codul deontologic al avocatului român din anul 2017. Avocaţii sunt recrutaţi din rândul absolvenţilor de Drept prin concurs organizat de INPPA. Toţi avocaţii fac parte din Barouri, organizate la nivel de judeţ. Toate barourile alcătuiesc UNBR.

La nivel european, avocaţii sunt reuniţi în CCBE, care în anul 2006 a adoptat Carta Principiilor Fundamentale ale Avocatului European. La nivel mondial, în anul 1990 au fost adoptate sub auspiciile ONU Principiile Fundamentale privind Rolul Avocaţilor


Distribuie articolul

You May Also Like