”Doliu” în Justiție. După magistrați, și grefierii au început protestele

Distribuie articolul

Grefierii s-au alăturat protestului magistraților. Adunarea generală extraordinară a Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, întrunită în regim de urgență, a hotărât declanșarea formelor de protest. Potrivit comunicatului de presă SNGJD, ”începând cu data de 21 iunie 2023, personalul auxiliar de specialitate va efectua acte de procedură și înregistrări statistice numai în cauzele urgente; în cazul dosarelor amânate la instanțe, nu se va efectua niciun fel de act de procedură și niciun fel de operațiune statistică în programul informatic Ecris, decât introducerea termenului de judecată ce se va acorda.

Solicităm public Prim-ministrului României organizarea unei întrevederi până la sfârșitul acestei săptămâni.

În cazul în care până luni, 26 iunie 2023, conducerea organizației noastre sindicale nu va fi convocată la discuții de prim-ministrul României, iar proiectul pentru modificarea condițiilor de pensionare pentru grefieri își va continua parcursul legislativ fără discutarea amendamentelor cu partenerii de dialog social,

Se va convoca, de urgență, o nouă adunare generală extraordinară pentru a stabili și spori formele de protest, în condițiile legii, care vor culmina cu întreruperea activității la nivel național”.

Reamintim că, miercuri, 21 iunie 2023, judecătorii și procurorii au declanșat protestul față de proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu. În aceeași zi, grefierii au anunțat că urmează și ei să protesteze. Reprezentanții acestora susțin că măsura stabilită prin noul proiect de lege ce ar urma să fie promovat de Guvern, privind creșterea vârstei de pensionare pentru grefieri, de la 60 la 65 de ani, ar fi o adevarată „condamnare la moarte” a grefierilor. Reprezentanții sindicali ai acestuia reclamă condițiile grele în care membrii breslei sunt nevoiți să muncească și subliniază că, în ultimii doi ani, a scăzut numărul de grefieri beneficiari ai pensiei de serviciu.


Distribuie articolul

You May Also Like