Autoritățile care construiesc piste pentru bicicliști vs. Șoferii care le confundă cu parcările

Distribuie articolul

Aşa DA

De când a devenit practicabilă, pista de biciclete de pe strada Tecuci are o dublă funcţionalitate. Pe lângă rolul său primar, aceasta servește, din păcate, şi unor conducători auto certaţi cu bunul simţ, ca loc de parcare pentru maşinile din dotare. Din fericire, pe un segment de drum, municipalitatea a dispus montarea unor separatori supraînălţaţi cu scopul de a împiedica parcarea neregulamentară a autoturismelor , totodată, de a-i obliga pe soferii “cumsecade” să se conformeze regulilor si semnalizarilor rutiere.
Să sperăm că Primăria nu se va opri aici, că va continua să aplice aceeaşi masură astfel încât pistele să fie protejate 100%, iar bicicliştii să pedaleze în voie, fără teamă, în spaţiile prevăzute special pentru ei.

Aşa NU

Se tot vorbeste că ar trebui să încurajăm transportul alternativ, cu bicicleta, spre exemplu, deoarece acesta ar putea rezolva, chiar dacă numai parţial, problema blocajelor de circulaţie și pe aceea a reducerii poluării aerului din cauza traficului. Teoretic, cu toții suntem de acord. Practica însă ne omoară. Pistele pentru biciclete, şi aşa putine, pe care le avem în oraş sunt adeseori nefrecventabile. În Piaţa Centrală, de exemplu, mărturie stau zecile de maşini parcate zilnic, neregulamentar, în ciuda tuturor indicatoarelor de avertizare şi a marcajelor care atestă prezenţa, în locul respectiv, a unei piste destinate deplasării cu bicicleta. Bicicliştii care se încumetă să ajungă în zonă au o singură variantă: să facă slalom printre pietoni, pe trotuar, că printre masini, le e imposibil. Sunt parcate strategic: bară la bară. Aşadar, pâna la montarea unor delimitatoare supraînălţate în măsură să împiedice trecerea autoturismelor peste ele, invităm organele de politie să fie mai vigilente; nişte amenzi usturătoare i-ar mai civiliza, cu siguranţă, pe „respectuoşii” din trafic; în plus, tot ele ar aduce o sumă frumuşică la bugetul local! Cine alege să greşească, să platească!


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns