Au început controalele APIA la fermierii care au solicitat subvenții

Distribuie articolul

Potrivit unui ordin al ministrului Adrian Oros, verificările pentru subvenții au demarat la 1 iunie pentru verificaările administrative, iar începând cu 12 iulie funcționarii agenției vor efectua verificările în teren.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat pe site-ul propriu un calendar al ”subvențiilor” pentru anul 2021 în care sunt menționate și perioadele în care se vor desfășura verificările administrative și în ferme pentru dosarele din 2021. Conform Ordinului de ministru nr. 50/02.03.2021 privind stabilirea modalității de coordonare a implementării schemelor de plăți directe și a ajutoarelor naționale tranzitorii care se aplică în agricultură, la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării rurale și al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură verificările pentru subvenții se vor efectua astfel:


-între 1 iunie – 9 iulie 2021 se efectueaza controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora pentru controlul la fața locului, precum și transmiterea eșantioanelor către autoritățile/departamentele de control, potrivit dispozițiilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea;
-între 12 iulie – 15 octombrie 2021 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent unor obligații/cerințe specifice se va efectua, dupa caz, în iarna sau în primavara anului următor.


”Începând cu data de 12 iulie vom demara controalele pe teren, tot prin cele doua metode: clasic si teledetecție. Anul acesta eșantionul de control va fi mai mic în comparație cu anul 2020, pentru că rata de eroare a fost mai mică și cu cât rata de eroare este mai mică cu atât și esantionul de control este mai mic. A ajuns și România să aibă o rată de eroare de 2%, ceea ce permite și Comisia Europeană. Astfel, vom avea un eșantion de aproximativ 5%”, dupa cum a precizat directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, la Congresul Fondurilor Europene pentru Fermieri organizat de Asociația Forța Fermierilor.

Fermierii selectați la control au obligația:
– să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei;
– să prezinte inspectorilor informaţii şi documente legate de obiectul controlului;
– să delimiteze parcelele, la faţa locului, dacă pe parcelele învecinate a fost înfiinţată aceeaşi cultură.

Dacă fermierul nu poate fi prezent la momentul controlului, acesta este obligat să împuternicească o altă persoană în baza unei declaraţii pe propria răspundere şi a unei copii de pe buletinul sau cartea de identitate, documente care vor fi anexate dosarului de control.

Fermierii vor fi notificaţi de APIA cu maximum 14 zile înainte de control.


Distribuie articolul

You May Also Like