A început Postul Paștelui!

Distribuie articolul

Creștinii ortodocși intră, de astăzi și până pe 1 mai, în Postul Paștelui sau Postul Mare.

Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Iisus Hristos pe cruce. Astfel, în această perioadă petrecerile sunt considerate nepotrivite.

Postul Mare este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

În Postul Pastelui, credincioşii se abţin de la anumite alimente, cele „de dulce”, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte. Credincioşii, totodată, adoptă o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească.

De asemenea, în Postul Paştelui este recomandat să nu se consume untdelemn, iar fumatul şi alcoolul nu sunt permise. Pe parcursul întregului post există așa-numitele dezlegări la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri (25 martie) și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.

Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.

În Săptămâna Mare, se mănâncă doar seara, pâine şi se bea apă, iar în Vinerea Mare se ţine post negru.


Distribuie articolul

You May Also Like