Asigurări RCA mai mari, dar nu pentru toți șoferii!

Distribuie articolul

 Începând  cu 21 august 2017 a intrat în vigoare  mecanismul de calcul pentru poliţele asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) care se aplică şoferilor cu risc ridicat de accidente, denumit și „Factorul N”. Valoarea acestui indice a fost stabilită la 1,36.

Valoarea Factorului N de 1,36 arată că o persoană care primeşte de la cel puţin trei asigurători diferiţi oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt mai mari cu 36% faţă de tariful de referinţă aferent segmentului de risc din care face parte este încadrată în categoria asiguraţilor cu risc ridicat şi poate să solicite Biroului Asigurătorilor Auto din România – BAAR – o ofertă pentru încheierea unui contract RCA”, se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF*).

Asiguraţii cu risc ridicat vor primi de la BAAR o ofertă al cărei preţ va fi calculat prin înmulţirea tarifului de referinţă cu 1,36 şi cu coeficientul aferent clasei de bonus-malus.

Spre exemplu, unui conducător auto care a înregistrat în timp mai multe daune i s-ar putea aplica  tariful de referinţă cu aplicarea unei sancţiuni de 80% şi ar ajunge, astfel, la 835,2 lei. Într-un astfel de caz se aplică pragul de scumpire de 1,36 (Factorul N) iar poliţa RCA ar ajunge să coste 1.136 de lei (835,2 x 1,36).

Conducătorii auto care nu au niciun accident la activ vor plăti cel mai mic preţ pentru o asigurare RCA.

Totodată,  firma trebuie să dea un răspuns în 30 de zile pentru o cerere de despăgubire. De reținut este și faptul că șoferul prins fără asigurare va plăti o amendă de 2.000 de lei.

Tot de astăzi, o persoană care renunţă la asigurare este obligată să predea la poliţie numerele de înmatriculare.

*ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Distribuie articolul

You May Also Like