Aroganța lor versus aroganța noastră

Distribuie articolul

E minutul 80 al meciului România – Suedia, decisiv în calificarea pentru Campionatul European 2020, și tricolorii conduc cu 3-2. Mai au 10 minute dar nu joacă, trag de timp, se tăvălesc pe jos, cer intervenția medicului, apă, bonus de calificare, evită confruntarea, degajează în tribune. Orice, numai să treacă odată restul de zece minute.

Comentatorii suedezi spumegă, cei români acceptă cu blândețe non-combatul și invocă meciul cu Danemarca, din preliminariile Europeanului 2004. Mai erau câteva secunde, România conducea cu 2-1 și avea de executat un corner. Dorinel Munteanu a decis să trimită mingea la bătaie, în careu, în loc s-o joace în tușă, la trecerea timpului. Danezii au interceptat balonul, au egalat pe contra-atac și s-au calificat, în locul nostru. Degeaba marcase și dăduse Dorinel pasă de gol, în tur. Nu conta că pe teren mai erau zece coechipieri. ”Neamțul” a fost scos țap ispășitor: de ce n-a ținut de balon, la trecerea timpului, de ce l-a trimis la bătaie?!   

Dar nu despre fotbal e acest text ci despre alt joc, ceva mai complicat: cel politic. La care, la fel, ne pricepem toți.

De câteva zile suntem trimiși, după fentă, pe o temă de discuție menită să ne țină ocupați și să genereze emoție. Că românul, poet fiind și nu matematician, nu votează pe analiza datelor, ci pe emoție.

Dezbaterea. Nu ne-a deranjat deloc până acum lipsa ei. Podiumului primului tur este ocupat de candidați care nu au participat la nicio dezbatere, deși li s-a cerut acest lucru în mod repetat: Iohannis, Dăncilă, Barna (faptul că în ultima zi liderul USR a mers totuși la EuropaFM nu-i scuză evitarea tuturor celorlalte invitații). Două treimi dintre voturi au mers spre ei deși nu s-au aflat față în față cu contracandidații.

Dezbaterea. Ideea a fost băgată totuși de două zile în mașina de zgomot nu pentru că ar fi utilă, ci pentru că generează emoție. Vine? Nu vine? Ficusul! Tuta! Haha!

După cinci ani de Iohannis și doi de Dăncilă (/doi și jumătate de Dragnea), mai are cineva nelămuriri? Pe bune?! Ce anume nu s-a înțeles? Ce ar putea spune sau face Iohannis ori Dăncilă în cele două ore de confruntare și nu au făcut până acum?

”Prezidentul a frecat duda cinci ani și s-a trezit cā are de lucru timp de douā sāptāmîni. E treaba lui sā mobilizeze lumea și e cam trist dacā abia acum se prinde. Ghinion! Cine e vinovat? Klaus Iohannis. El se vrea reangajat, eu îl vreau intervievat”, este opinia exprimată de mulți pe net.

Până la interviu, hai să ne uităm că niciunul nu are examen medical. Candidații la primele funcții în stat sau administrația locală nu trec nici măcar prin testare psihologică. Ai nevoie de ea dacă vrei să te urci pe un scuter, nu dacă vrei să  conduci o țară, un guvern, județ, oraș, comună.

Apoi, să-l vrei intervievat pe candidat e tot o dovadă de aroganță, atât timp cât majoritatea nu dorește acest lucru. Revin: primii trei prezidențiabili au obținut 65% din voturi fără dezbateri.

Și dacă ar exista confruntarea într-un cadru controlat, cu un jurnalist pe care noul președinte îl face apoi parlamentar, ar fi un real ajutor? Robert Turcescu, moderatorul întâlnirii Băsescu – Geoană „dragostea mea” din 2009, este în prezent deputat în partidul marinarului.

Util ar fi ca Iohannis și Dăncilă să aibă o confruntare mai degrabă cu presa quality decât ei între ei. Asta, dacă vrem informație și nu circ cu jurnaliști acoperiți. Chiar și în lipsa acestor întâlniri, nu e deloc greu de analizat ce au făcut cei doi ca oameni de stat. În mare parte, activitatea lor e la vedere.

E mai comod să ceri însă două ore de circ decât să pui mâna pe Constituție, să vezi ce atribuții are „job”-ul pe care îl vor și să cântărești cu mintea ta cât s-ar potrivi fiecare. Da, avem doi candidați slabi. Orice am face, unul dintre ei va fi președinte pentru următorii cinci ani. Nu altul.

Iar treaba cu ”noi îi angajăm” e falsă, dacă nu mergem la vot. Îi pun în funcție alții pentru noi și repetăm povestea de la parlamentarele din 2016 când, pentru că „nu avem cu cine vota”, au ales alții și ne-am trezit cu jumătate din parlament PSD. Știu, noi nu vrem fără interviu. Două treimi vor. Acceptăm democrația doar dacă ne convin rezultatele?

Cu sau fără dezbateri, avem încă zece zile în care să ne facem propria analiză. Că tot ne considerăm mai deștepți decât ceilalți.

Și să votăm.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns