Ludovic Orban, liderul partidului Forța Dreptei: punctul de pensie trebuie să fie majorat cu 18%

Distribuie articolul

Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei, a declarat miercuri la RFI că punctul de pensie ar trebui să fie majorat cu 18%. Guvernanții au resurse, nu e un cadou, nu e nimic populist aici, a mai spus Orban.

Președintele Forța Dreptei a făcut calcule împeună cu specialiștii de la partid și a costatat că punctul de pensie trebuie să crească de la 1 ianuarie 2023 cu 18%. Calculele au fost făcute cu ajutorul sistemului care se bazează pe indicatori economici solizi, precum rata inflației și câștigul salarial mediu brut.

„Noi asta susținem, dar ce era prevăzut față de legea actuală și noi am făcut prin depunerea unui proiect de lege de către Violeta Alexandru, liderul grupului nostru parlamentar, este ca creșterea punctului de pensie să se facă în funcție de inflația din anul anterior anului de la care se face creșterea punctului de pensie.

Adică de la 1 ianuarie 2023, în calculul creșterii punctului de pensie, să fie compensată în proporție de 100% inflația din anul 2022”, a declarat Ludovic Orban. Șeful partidului Forța Dreptei a explicat cum se face calculul în acest caz. „Punctul de pensie ar trebui să crească cu 18%. De ce? Rata inflației este în jur de 15%, creșterea salariului mediu e în jur de șase virgulă ceva la sută, se indexează nu integral cu cât e procentul cu care a crescut salariul mediu brut, ci cu 50% din creșterea salariului mediu brut.

Or în condițiile astea, 15% și cu 3% e 18%, deci în mod normal, punctul de pensie ar trebui să crească matematic, cu 18%”, a spus Ludovic Orban. Liderul Forța Dreptei susține că bugetul are resurse, mai ales că au fost încasări peste cele estimate. „Bugetul are bani, bugetul a înregistrat creșteri de încasări pe care nici măcar Ministerul Finanțelor nu le-a prevăzut în momentul în care a elaborat legea bugetului de stat, pentru că Guvernul nu a luat măsuri antiinflaționiste, practic, a lăsat inflația să zburde, iar inflația înseamnă de fapt o formă de taxă asupra veniturilor populației și de fiecare dată când este inflație, cresc și veniturile bugetare.

Or asta s-a întâmplat, lor le-au crescut veniturile bugetare foarte mult, deci au resurse (…). Nu este nici un cadou, nu este nimic populist aici”, a precizat Orban. Membrii coaliției de guvernare încearcă de câteva săptămâni să ajungă la un consens în ceea ce privește majorarea pensiilor.


Distribuie articolul

You May Also Like