Anticipate sau alegeri în două tururi pentru primari. Opoziția a depus o moțiune de cenzură care vizează Guvernul Orban

Distribuie articolul

Opoziția parlamentară a depus o moțiune de cenzură pentru înlăturarea Guvernului Orban.

Asta după ce, săptămâna trecută cabinetul și-a asumat răspunderea asupra legii care va permite alegerea primarilor în două tururi. PSD și UDMR au anunțat că nu sprijină ideea și vor încerca să dărâme Guvernul.

Moțiunea opoziției va fi citită luni, la ora 14.00, în plenul reunit al Parlamentului și tot atunci va fi stabilit calendarul procedurii. Documentul are nevoie de 233 de voturi pentru a fi aprobat și, dacă se va întâmpla așa, Guvernul Orban va fi demis și se va deschide drumul către alegeri anticipate.

Conform legii, este nevoie ca Parlamentul să respingă două propuneri de premier într-un interval de 60 de zile. Dacă se îndeplinește și această condiție Parlamentul este dizolvat, iar alegerile anticipate trebuie organizate în cel mult 3 luni.

De altfel, guvernanții au luat în calcul varianta și au avansat ca posibilă dată limită de organizare a alegerilor 28 iunie.

În acest scenariu, alegerile locale se vor desfășura primele, urmând ca într-un interval de cel mult o săptămână să fie organizate și alegerile parlamentare anticipate.


Distribuie articolul

You May Also Like