OUG în dezbatere publică privind suspendarea plății creditelor de către fermieri

Distribuie articolul

 

 

Directorul executiv al Direcției pentru Agricultura Județeană  (DAJ) Galați, Nelu Costea ne-a declarat că fermierii gălățeni afectați de seceta din anul 2023 ar urma să beneficieze, până la sfârșitul anului, de suspendarea plății creditelor contractate, proiectul de ordonanță de urgență în acest sens fiind aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei ședințe de guvern.

Proiectul de „Ordonanță de Urgență pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023” a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii în cursul recent și se adresează cu precădere fermierilor din județele cele mai afectate de secetă.

Introducerea unor facilități care să vină în sprijinul fermierilor afectați de contextul economic general, generat inclusiv de războiul din Ucraina, s-a numărat printre revendicările lansate în timpul recentelor proteste ale agricultorilor și transportatorilor.

Proiectul privind amânarea plății unor credite a fost aprobat de guvern, acest lucru fiind comunicat în mod oficial de Ministerul Agriculturii.

„Actul normativ stabileşte măsuri de sprijin cu caracter temporar, pentru acest an, destinate producătorilor agricoli şi celor din industria alimentară, în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 şi agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, concretizate prin dreptul acestor debitori de a solicita creditorilor de tipul instituţii de credit sau instituţii financiare nebancare suspendarea obligaţiei de plată a creanţelor restante acumulate, precum şi a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane rezultate din contractele de credit, respectiv leasing, care au fost obţinute pentru activităţi din agricultură şi industrie alimentară”, conform comunicatului Ministerului Agriculturii.

De aceste măsuri beneficiază debitorii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de manifestarea fenomenului de secetă pedologică din anul 2023, precum şi de efectele resimţite în sectorul agricol, ca urmare a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei în luna februarie a anului 2022.

„În actul normativ se prevede că dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată va fi suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare.

Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.

Comisioanele amânate la plată, în sold la finele perioadei de suspendare, se vor plăti conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare.

În categoria beneficiarilor acestor facilități se regăsesc: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, întreprinderi mici şi mijlocii, societăţile agricole, grupurile şi organizaţiile de producători, cooperativele agricole, organismele/ organizaţiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv, universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare.

Totodată, beneficiarii acestei Ordonanţe de Urgenţă sunt producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit, respectiv leasing cu instituţii de credit sau instituţii financiare nebancare şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, a mai spus directorul DAJ Galați, Nelu Costea.

 


Distribuie articolul

You May Also Like