Asta ne mai lipsea: după gripa porcină, în România a apărut și gripa aviară

Distribuie articolul

Gripa aviară a pătruns în România. Autoritățile au anunțat că a fost identificat un focar într-o crescătorie de găini din Maramureș. Imediat, au fost luate măsuri în ferma respectivă, dar și în zonele învecinate.

De asemenea, autoritățile veterinare din întreaga țară au intrat în stare de alertă. Specialiștii de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) spun că situaţia este sub control, că au fost luate toate măsurile de combatere în focar şi că nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei.

Totuși, virusul poate evolua pe suprafețe mari, chiar mai rapid decât pesta porcină, în condițiile în care este transmis de păsări. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunțat că au fost descoperite nouă focare de gripă aviară, subtipul H5N8, înalt patogenă, la ferme de curcani din Polonia. Săptămâna aceasta, și autoritățile din Ungaria au dezvăluit faptul că gripa aviară a ajuns într-o mare fermă din nord-vestul țării, iar câteva ore mai târziu a venit rândul părții române să vorbească despre focarul din Maramureș.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, ANSVSA recomandă ca toate păsările din gospodărie să fie ţinute închise în exploataţii, pentru a nu ajunge la lacuri şi bălţi. Păsările trebuie ţinute în adăposturi închise pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice. De asemenea, hrănirea şi adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate, la care să nu aibă acces păsările sălbatice.Toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie trebuie să fie anunţate imediat medicului veterinar. De asemenea, păsările bolnave sau moarte nu trebuie să fie atinse cu mâna, fără a purta mănuși. Gripa aviară este o boală infecţioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice şi păsări sălbatice. Păsările migratoare şi, în special, păsările acvatice sunt purtătoarele virusului.

Boala se transmite de la păsările sălbatice infectate cu virusul influenţei aviare prin contact direct, contact cu cadavre de păsări, secreţii şi excreţii şi prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adăposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate.


Distribuie articolul

You May Also Like