AFDJ se înnoiește: a comandat o navă de semnalizare care va costa peste trei milioane de euro

Distribuie articolul

AFDJ Galaţi va avea o nouă navă. Este vorba despre o navă de semnalizare plutitoare care costă aproape 16 milioane de lei, fără TVA. Aceasta va fi construită la Şantierul Naval din Giurgiu și va fi gata până la sfârşitul anului viitor. Achiziția reprezintă o premieră: este prima navă comandată de AFDJ cu fonduri europene nerambursabile.
Contractul dintre AFDJ și Şantierul Naval din Giurgiu a fost semnat zilele trecute. Câștigătorul a fost stabilit în urma unei licitații iar banii vor veni în proporție de 85% din fonduri aferente Mecanismului de Interconectare a Europei (CEF) şi restul de la bugetul de stat. Nava va fi folosită în special pe sectorul româno-bulgar al Dunării.

„Această navă de semnalizare va activa pe sectorul administrat de partea română de către AFDJ din cadrul sectorului româno-bulgar al Dunării şi în special în zona Bechet-Corabia. Acolo, în special în această zonă, la km 679-625, avem câteva puncte critice unde trebuie să monitorizăm în permanenţă, în special atunci cotele Dunării sunt scăzute. Nava va fi folosită în special pentru semnalizarea plutitoare, fiind o navă modernă, cu o viteză de deplasare de 16 km/h, se poate deplasa rapid în zonele unde este nevoie de intervenţie pentru relocarea semnalizării plutitoare. Este prima navă care este achiziţionată din fonduri europene nerambursabile”, a anunțat Dorian Dumitru, directorul AFDJ Galați.

Conform contractului, nava de semnalizare plutitoare va avea lungimea de 36 metri, lăţimea de 9 de metri, pescajul de 1,4 metri, iar motorul principal va dezvolta o putere de 2X390 kw. În prezent, AFDJ are în dotare cinci nave asemănătoare, toate construite înainte de anul 1990.


Distribuie articolul

You May Also Like