Acord istoric la Bruxelles. România va primi o sumă uriașă pentru relansarea economică

Distribuie articolul

S-au încheiat cu succes negocierile de la summitul Uniunii Europene de la Bruxelles. După mai multe zile de discuții aprinse, liderii Europei au căzut de acord asupra unui plan de redresare economică după pandemia de Covid-19. Este un pact istoric, au spus mai mulți participanți, după ce s-a convenit ca țările UE să primească sume fără precedent.

Astfel, bugetul UE pentru perioada 2021-2027 va fi în valoare de 1.074 de miliarde de euro, iar fondul de relansare economică post-pandemie conține 750 de miliarde de euro. Fondul este format din subvenţii nerambursabile de 390 de miliarde de euro şi din credite cu dobândă mică de 360 de miliarde de euro.

România va obține și ea o sumă fără precedent. Este vorba despre 80 de miliarde de euro, care vor fi alocați țării în baza unui plan național de relansare economică. Specialiștii lucrează deja la acest plan, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis.

„Este un acord extrem de important pentru România. După discuții foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile și patru nopți de negociere, am obținut pentru România o sumă impresionantă 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene. Au fost negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare. Vom folosi această sumă de 80 miliarde de euro pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice. O parte semnificativă din acești bani va fi folosită pentru revigorare și relansare economică. Lucrăm de o vreme bună la planul național de relansare care va fi prezentat UE pentru a primi fondurile pentru relansarea economică. Până acum ne-am pregătit bine, am obținut un rezultat frumos. Este o zi importantă pentru România, pentru proiectul european, vom merge mai departe, acești bani trebuie folosiți pentru reconstrucția României.”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Digi 24.


Distribuie articolul

You May Also Like