Dezastru în agricultura gălățeană: numeroase culturi de sfeclă de zahăr sunt afectate în proporţie de 100%

Distribuie articolul

Sfecla de zahăr din județul Galați este afectată de secetă. Numeroși agricultori spun că lipsa apei din ultimele două luni le-a compromis culturile, chiar și în totalitate. Autoritățile au început să inventarieze suprafețele afectate deoarece producătorii intenționează să solicite despăgubiri.

Potrivit specialiștilor, probleme din cauza secetei sunt în tot județul Galați. La Ivești, de exemplu, cel puțin 30 de hectare de sfeclă de zahăr sunt compromise în totalitate.

„Aici avem 30 de hectare de sfeclă care au fost afectate secetă şi după cum se vede, daună sută la sută”, a spus Mihăiţă Constantin, agricultor în zona Ivești.

Specialiştii spun că sfecla de zahăr este mare consumatoare de apă iar în această perioadă are nevoie de umiditate deoarece se dezvoltă rădăcina şi se acumulează zahărul. Rădăcina de sfecla de zahăr conţine apă în proporție de 75%, astfel că, în lipsa ei, planta se opreşte din creştere. În ultimele 60 de zile, în nordul judeţului Galaţi, a plouat foarte puţin iar plantele nu au putut să se dezvolte.

„Aici putem spune că avem o cultură de buruieni, nu una de sfeclă. Buruienile fiind mai călite, au rezistat. Avem o  plantă, două, trei, rândul alăturat nu există nicio plantă, celălalt, la fel, densitatea este foarte mică. Această plantă distrusă a avut în prima parte o cantitate mică de apă, a încolţit în interior şi, după aceea, din lipsa apei, a murit”, a declarat inginerul Andi Necula.

Probleme mari sunt și în zona agricolă Brateşul de Jos. Acolo, agricultorii încearcă să-și salveze culturile de sfeclă de zahăr cu ajutorul irigațiilor.

„Pentru a se putea dezvolta normal, rădăcina de sfeclă are nevoie de foarte multă apă, pentru a-şi mări rădăcina şi pentru a acumula  zahăr.. Intervenim şi noi cum putem, cu două motopompe, să mai salvăm din cultura sfeclei de zahăr dar dacă nu se anunţă ploi în următoarea săptămână, nu este situația în regulă”, a explicat Alex Mărciuc, inginerul unei ferme afectate de secetă.

Direcţia Județeană de Agricultură face o inventariere a culturilor afectate din județul Galați. Raportarea va fi gata în perioada următoare și va fi utilizată în cazul în care agricultorii afectați de secetă vor fi despăgubiți de stat.


Distribuie articolul

You May Also Like