Zi importantă. Președintele României stabilește cine va fi viitorul prim-ministru

Distribuie articolul

Președintele României, Klaus Iohannis, a chemat partidele politice la consultări pentru formarea unui nou guvern. Este vorba despre formațiunile parlamentare care astăzi (miercuri, 26 februarie) merg la Palatul Cotroceni pentru discuții. Întâlnirile încep la prânz și se desfășoară în condițiile în care Curtea Constituțională a României a stabilit că președintele trebuie să nominalizeze un premier care are ca scop „asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”.

Premierul interimar Ludovic Orban a anunțat că își depune mandatul, dar asta nu-l oprește pe președintele Iohannis să-l propună din nou în funcția de prim-ministru. Liderii PNL se întâlnesc în ședință înainte de vizita la Cotroceni pentru a stabili pașii de urmat.  Alianța USR-PLUS îl va propune pe Dacian Cioloș în fruntea Guvernului, în timp ce PSD, ALDE, Pro România și UDMR nu vor avea propuneri, dar susțin ideea unui premier tehnocrat.

Diseară, la finalul discuțiilor, președintele Iohannis ar putea anunța persoana desemnată pentru a forma un nou Guvern. Printre persoanele despre care se vorbește că ar putea ajunge în fruntea Guvernului sunt vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Cel care va fi nominalizat, va avea de format un Guvern care va guverna România cel puțin până la finalul anului, după alegerile parlamentare din noiembrie. Asta în condițiile în care alegerile anticipate nu mai pot fi organizate din cauza timpului scurt și a pericolului provocat de coronavirus. De asemenea, PNL va decide dacă acceptă să împartă guvernarea cu USR-PLUS, liderii alianței anunțând că vor să intre în viitorul Guvern.


Distribuie articolul

You May Also Like