Zero propuneri de consolidare a imobilelor cu risc seismic

Distribuie articolul

Autoritățile județene nu au făcut până acum niciun demers pentru luarea unor măsuri în cazul clădirilor cu risc seismic din Galați, deși există disponibile fonduri oferite de statul român. Din păcate, situația este confirmată de reprezentanții Guvernului României.

Conform Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, clădirile de locuit multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic și care prezintă pericol public, se includ în programe anuale de acţiuni privind proiectarea și execuţia lucrărilor de consolidare. Programele anuale se elaborează de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în baza propunerilor fundamentate de Consiliul General al Municipiului București și de consiliile judeţene și se aprobă prin hotărâre de guvern.

”Vă rog să îmi comunicaţi dacă pentru anul 2019, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a demarat programul de consolidare a clădirilor de locuit multietajate încadrate în clasa I de risc seismic. În cazul în care se confirmă acest aspect, vă rog să îmi comunicaţi dacă  din partea Consiliului Judeţean Galaţi au fost primite solicitări privind introducerea unor clădiri cu risc seismic I în programul anual de acţiuni privind proiectarea și execuţia lucrărilor de consolidare”, îi scria la începutul lunii aprilie, senatorul liberal George Stângă, vice-premierului Daniel Suciu, care deține și funcția de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Răspunsul înaltului oficial este cât se poate de clar: interes zero pentru acest subiect din partea celor care se află la conducerea CJ Galați.

”În prezent, Ministerul Dezvoltării Regionale și AdministrațieiPublice lucrează la elaborarea programului de acțiuni pe anul 2019, în baza propunerilor fundamentate de consiliile județene. Pentru municipiul Galați nu au fost primite solicitări privind includerea imobilelor încadrate prin raport de expertiză în clasa I de risc seismic în Programul de acțiuni pe anul 2019”, se arată în răspunsul trimis de ministrul Dan Suciu.

În prezent nu se cunoaște cu exactitate câte clădiri cu risc seismic se află pe întreg teritoriul județului Galați. Pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării Regionale și AdministrațieiPublice, link-ul către documentul referitor la Galați nu este disponibil. Conform datelor de pe portalul Primăriei Galați, ar mai fi 59 (dintre care 16 de categoria I, majoritatea având municipalitatea drept proprietar), dar din listă lipsește, de exemplu, blocul B8 din Mazepa, încadrat la sfârșitul anului trecut în Clasa I de risc seismic.

Lipsa de implicare în solicitarea de fonduri guvernamentale este greu de înțeles, în condițiile în care oficialitățile locale confirmă pericolele ce ar putea apărea în cazul unui seism important.

”Există probabilitate de 90% ca în regiunea seismică Vrancea să se producă un cutremur de pământ cu magnitudinea maximă de cel puțin 7,5 grade pe scara Richter. Este necesar și obligatoriu ca Prefectura Galați și celelalte organe abilitate să asigure, în timp optim, realizarea unor măsuri și acțiuni de apărare (prevenire, protecție și intervenție) cu scopul de a diminua pierderile și pagubele în rândul oamenilor, clădirilor, construcțiilor, bunurilor materiale pe întreg teritoriul județului”, se arată în Planul de Apărare al Comitetului Județean pentru situații de Urgență din 2016.


Distribuie articolul

You May Also Like