Zeci de unități de învățământ din Galați încalcă legea și funcționează deși nu au apă potabilă

Distribuie articolul

Știrea zilei este despre apă: jumătate din orașul Galați a rămas joi fără acest serviciu din cauza unei lucrări care presupune închiderea Stației de Repompare Filești. Restricția este în vigoare 16 ore și afectează peste o sută de mii de gălățeni. În jumătatea de oraș lăsată pe uscat se află și 25 de unități de învățământ, grădinițe, școli și licee care nu au suspendat cursurile deși erau obligate să o facă, potrivit legislației în vigoare.

Oprirea apei pentru o perioadă îndelungată obligă unitățile de învățământ care nu au surse alternative să-și suspende activitatea. Este o prevedere legală pe care reprezentanții școlilor, ai Inspectoratului Școlar și ai Direcției de Sănătate Publică se fac că au uitat-o. Uite așa, nici o grădiniță sau școală din zona fără apă nu a anunțat că își suspendă cursurile pe parcursul zilei.

Unitățile funcționează pe răspunderea directorilor care vor da explicații pentru orice incident provocat de întreruperea apei. Au fost luate și câteva măsuri: grădinițele și școlile și-au făcut provizii de apă și, în câteva cazuri, s-a micșorat durata programului. De asemenea, părinții preșcolarilor și ai școlarilor din ciclul primar au fost rugați de cadrele didactice să le pună copiilor la pachet apă și alimente.

Joi, la ora 8.00, societatea Apă Canal a întrerupt furnizarea apei în jumătate de oraș pentru a permite specialiștilor să demareze lucrarea de reabilitare a Stației de Repompare Filești. Deoarece operațiunea presupune lucrări de anvergură în interiorul obiectivului, stația va fi oprită până la miezul nopții. Sunt afectați toți consumatorii din zona cuprinsă între: bdul. G. Coșbuc, străzile Gh. Doja, Drumul Viilor, N. Mantu, Drumul de Centură, Calea Smârdan și Sat Filești. Practic, au rămas fără apă toți gălățenii din Cartierele Aurel Vlaicu, Siderurgiștilor Vest, Micro 14, I.C. Frimu, Filești, Sat Filești, Micro 38, Micro 39, Micro 40 și Micro 13 B. În condițiile în care este oprită alimentarea Rezervorului din strada Traian, sunt probleme cu apa și în zona cuprinsă între G.Coșbuc și Domnească. Imobilele de acolo au apă în prima parte a zilei, până când Rezervorul din strada Traian se va goli. În perioada în care este oprită apa rece, patru cisterne ale societății Apă Canal stau la dispoziția gălățenilor, prioritate având școlile și spitalele.


Distribuie articolul

You May Also Like