Vremea rea a făcut prăpăd în livezile gălățenilor

Distribuie articolul

Finalul lunii aprilie și începutul lunii mai s-au dovedit extrem de proaste pentru livezile gălățenilor, aceștia pierzând două treimi din recoltă în doar patru zile.

Astfel, temperaturile sub 10 grade Celsius, înregistrate noaptea la finalul lui aprilie – începutul lunii mai au compromis cea mai mare parte din recolta arborilor fructiferi.

”Când timpul este perturbat, au loc manifestări care afectează fenofazele de dezvoltare ale plantelor agricole. Vorbim în această situație de pomii fructiferi care au fost afectați de înghețul târziu de primăvară, o brumă târzie de primăvară, tot în această perioadă 30.04 – 3.05. Am avut pierderi care la această dată se încifrează la 65%”, a declarat astăzi Valentin Huciu, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Galați.

Este vorba de o suprafață totală de 589 hectare, care include 146 ha de măr, 1 ha de păr, 1 ha gutui, 17 ha de piersic, 41 ha cais, 215 ha cireș și vișin, 147 ha de prun.

Fermierii afectați urmează să trimită rapoartele operative, după care comisiile DAJ Galați vor face controale în teren pentru a înregistra exact ce se întâmplă în teren.

O situație la fel de grea a înregistrat pomicultura gălățeană și în urmă cu doi ani. Atunci, în urma ninsorilor căzute la finalul lunii aprilie, zonele afectate au fost întreaga Moldova și nord-estul Transilvaniei, principalele culturi afectate fiind cele de măr, prun, vișin, cais sau vița de vie.


Distribuie articolul

You May Also Like