Violențele de la alegerile parlamentare din Galați, în atenția lui Eminescu

Distribuie articolul

11 răniți, străzi terorizate de bande de bătăuși, cetățeni sechestrați de groază în case, niciun vinovat. Este, pe scurt, tabloul alegerilor parlamentare desfășurate la Galați pe 24 aprilie 1883, în mandatul primarului Gheorghe Fulger (martie 1883 – aprilie 1884). Violențele au ajuns în atenția gazetarilor centrali, înclusiv a lui Mihai Eminescu. În Timpul îi oferă evenimentului un amplu spațiu editorial:          

”La Galaţi sângele cetăţenilor a curs în ziua de 24, a votării colegiului III. Bâtele şi ghioagele plumbuite au fost singure libere să spargă capetele cetăţenilor şi să arunce spaima până în sânul familiilor în dimineaţa zilei de 24, zi neagră pentru alegerea colegiului III, bătăuşii înarmaţi cu ghioage plumbuite stâlceau pe cetăţeni în curtea localurilor de alegere, pe stradă şi chiar în domicilii, spărgându-le capul sub ochii agenţilor poliţiei, cari stăteau impasibili. Şiroaie de sânge curgeau din capetele cetăţenilor şi în masă s-au dus alegătorii la primul procuror, arătându-i capetele. Toată noaptea de 24 spre 25 bătăuşii au cutrierat suburbiele cu ciomegele în mâini aruncând groază în cetăţeni. Înşişi membrii biuroului definitiv de la secţiunea II, primind ameninţări, nu mai avură siguranţă a veni să-şi exercite misiunea a doua zi, la 25, şi suspendară votarea, cerând siguranţa vieţii de la autorităţile superioare.

Alegătorii erau secuestraţi de teroare pe la casele lor. Urna ce conţinea buletinele zilei de 24, învelită în pânză şi acoperită de sigiliele alegătorilor, stătea sub paza sentinelelor. Bandele de bătăuşi rămaseră singure stăpâne pe situaţiune în ziua de 25. Atunci se făcu planul a se inventa un nou biurou nelegal; pe la orele 2 p.m. se votă fără control şi se proclamară nişte închipuiţi aleşi ai colegiului III.

Numele cetăţenilor cu deosebire stâlciţi de bătăuşi plătiţi sunt următoarele:

1. Tudor Mihail are capul spart drept în creştet.

2. Haralamb Dobrea are capul spart de şapte centimetre şi sângele-i curgea şiroaie.

3. Tudor Mihăilescu are piciorul zdrobit şi umflat.

4. Vasile Tudor are la spate şi picioare răni mai mari decât pumnul.

5. Mihail Teodor este zdrobit la ureche şi umărul stâng al obrazului.

6. Ştefan Ivan este stâlcit la spate şi mâni.

7. Niculae Manoli, din Vadu Ungurului, e bătut în mod grav.

8. Tachi Gănescu acoperit de răni şi vânătăi pe spate şi mâni.

9. Comerciantul G.V. Radu a fost bătut de banda bătăuşilor şi hainele rupte bucăţi.

10. D. Tudor Petrovici a fost bătut şi umplut de vânătăi de banda electorală.

11. Ivanciu Gheorghiu

Numele capilor de bătăuşi până acum cunoscute sunt: … .

Dar călcarea de lege făţişă comisă de-o pătură de oameni în detrimentul ţării întregi e o stare permanentă de revoluţie. Putrezit-au îndestul mărul acestei ţări pentru a cădea în poalele unei puteri străine? Face acest guvern lovitura sa de stat cu ucideri, intimidări şi corupţiune în folosul vreunui cuceritor? Iată cestiunea ce ni se impune cu necesitate. Precupeţi de hotare şi de sânge omenesc, samsari vânzători intereselor ţării cătră regele Stroussberg şi cătră toţi străinii, roşii pot afirma c-au adus ţara aceasta la apogeul corupţiunii, destrăbălării, orgiei guvernamentale. Ave Caesar!”

[Mihai Eminescu, Timpul, 3 mai 1883]


Distribuie articolul

You May Also Like