Vin studenții: 50 de basarabeni au ajuns în campusul Universității Dunărea de Jos

Distribuie articolul

A început cazarea în căminele studențești de la Universitatea Dunărea de Jos.

Joi seara, la Galați a ajuns primul autocar cu studenți din Republica Moldova. Peste noapte, aceștia au fost primiți în cămine, iar vineri primesc repartițiile.

În total sunt 50 de tineri, dar alții vor ajunge la Galați pe parcursul weekend-ului. La Universitatea Dunărea de Jos( UDJ) învață peste 500 de studenți basarabeni, dintre care 120 sunt în primul an.

Mulți dintre cei care au sosit joi sunt la prima călătorie în străinătate. Ei au plecat de acasă cu bagajele încărcate cu mâncare.

 

„Am bagaje pline cu mâncare, de plăcinte şi zacuscă, dar și conserve, hrișcă, tot ce este necesar. Am emoţii puţin dar sper să mă descurc, sunt departe de casă şi până o să mă împrietenesc cu alţii este cam greu. O să mi fie dor de casă, de fratele meu, e ceva cu totul nou pentru noi”, le-a povestit jurnaliștilor Cristina Verdeș, studentă. Ca să nu le fie dor de casă, studenții și-au îndesat în bagaje diverse obiecte personale.

„Mi-am adus lenjerie de pat, pătură și perna personală. Nu mă despart de pernă niciodată. Am avut-o patru ani în liceu, acum am adus-o și în cămin. Sunt studentă la Jurnalism, este un domeniu care mă intrigă și asta mă atrage. Bineînțeles că am emoții, este firesc, încep un an nou de studii, persoane noi, nu cunosc pe nimeni. Am speranță că totul va fi bine”, a povestit Doina Hristescu.

Noii veniți au fost întâmpinați la intrarea în campus de colegii lor de la Liga Studenților Basarabeni și Bucovineni. Aceștia i-au ajutat pe boboci cu bagajele și le-au promis asistență pentru a se acomoda. Conform calendarului anunțat de Universitatea Dunărea de Jos, locurile din campusul gălățean sunt repartizate în perioada 29 septembrie-2 octombrie.

În ordine sunt cazați studenții din anul întâi, cu precazare, de la masterat și cei străini. După 2 octombrie vor mai primi locuri studenții repetenți, exmatriculați sau fără precazare.

Anul acesta, universitatea gălățeană pune la dispoziția studenților circa 2.800 de locuri în cămine. Pentru cazare, studenții de la buget vor plăti peste o sută de lei lunar iar cei cu taxă vor achita o sumă dublă.

În căminele Universităţii Dunărea de Jos studenţii beneficiază de săli de lectură, rețea de internet și cablu tv, spălătorie, săli de fitnes și puncte de prim ajutor.

De asemenea, în campus sunt cantine, cabinet medical dotat cu ambulanță, centru de mediere socială și un post de poliție. Anul universitar va începe luni, 2 octombrie.


Distribuie articolul

You May Also Like