Vânzarea țigărilor electronice prin automate sau către minori, interzisă prin lege

Distribuie articolul

Proiectul de lege – care interzice vânzarea de produse din tutun şi derivate, inclusiv ţigaretele electronice, către minori – a fost adoptat, marți, de Camera Deputaților. Actul normativ aduce modificări şi completări la Legile nr. 201/2016 și nr. 349/2002, extinzând interdicția comercializării prin automate, precum şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani a ţigaretelor electronice, flacoanelor de reumplere pentru ţigarete și dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului.

O serie de amendamente au fost ratificate, printre care se numără includerea definițiilor stabilite de legislația europeană și restricționarea pieței pentru pliculețele cu nicotină pentru uz oral, limitând conținutul de nicotină la 20 mg per pliculeț. În plus, se extinde și interdicția asupra vânzării produselor care conțin tutun sau nicotină prin intermediul dispozitivelor easybox/locker, precum și a coletelor livrate prin curierat, care trebuie să prezinte avertismente vizibile referitoare la conținut.

Instituțiile educaționale sunt obligate să interzică fumatul și utilizarea oricărui produs cu tutun în incintele lor. În același timp, „comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conțin tutun și a țigaretelor electronice” a fost strict interzisă.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, că vânzătorii pot solicita un act de identitate pentru a verifica vârsta cumpărătorilor, în efortul de a asigura respectarea noilor reglementări.

În cazul încălcării acestor reglementări, sancțiunile pot atinge sume considerabile de până la 100.000 lei. Constatarea și aplicarea acestor sancțiuni sunt în responsabilitatea personalului delegat de Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și alte autorități relevante. Pentru persoanele juridice, amenzile pot ajunge până la 100.000 lei, în timp ce pentru persoanele fizice, acestea variază între 100 și 500 de lei, în funcție de gravitatea faptei.


Distribuie articolul

You May Also Like