USR și Forța Dreptei vor ataca Legile Educației la CCR!

Distribuie articolul

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat astăzi că legile educației adoptate astăzi, oferă soluții pentru a asigura accesul la educație pentru fiecare copil și susțin performanța elevilor merituoși.

Nicolae Ciucă a rugat profesorii să revină la catedră

Acesta s-a adresat în mod expres tuturor cadrelor didactice și personalului din sistemul educațional să revină la catedră, cu atât mai mult în această perioadă extrem de importantă pentru elevi, când aceștia au nevoie de susținere și încurajare. Apelul premierului vine în contextul în care educația joacă un rol crucial în dezvoltarea și formarea viitorului societății, iar implicarea activă a cadrelor didactice este esențială pentru succesul elevilor.

Premierul a anunțat că Guvernul și ministerele lucrează intens la elaborarea noii legi a salarizării, dar și la promovarea acesteia în Parlament.

În plus, sunt abordate și alte proiecte de acte normative asumate de către Executiv. Bugetul alocat Educației a fost majorat cu șase miliarde de lei în acest an, iar din Fondul de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost alocate 3,6 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii școlare și universitare.

Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei vor ataca noile legi ale Educaţiei la Curtea Constituţională.

„Într-o Românie Educată, azi ar fi fost o zi obişnuită de şcoală. Copiii ar fi fost la ore, alături de profesorii lor, iar părinţii la serviciu, ca de-obicei. În România lui Klaus Iohannis, şcolile au fost goale azi, pentru că profesorii se luptă pentru salarii decente. Aveam şansa prin noile legi ale Educaţiei să facem schimbări în sistem, dar PSD şi PNL au refuzat orice reformă. În forma actuală, aceste legi înrăutăţesc ceea ce mergea deja prost în Educaţie, de aceea le vom ataca la CCR”, au spus liderii celor două formațiuni politice.

Noile legi, în forma votată de PSD şi PNL, încalcă principiul egalităţii în drepturi, dreptul la învăţătură, la viaţă privată şi dreptul de proprietate publică.

USR şi Forţa Dreptei vor invoca în sesizare şi o serie întreagă de motive legate de procedură, insecuritate juridică, greşeli de redactare, terminologii eronate şi paralelisme legislative.

Senatorii USR și ai Forței Dreptei au votat astăzi împotriva legilor Educaţiei propuse de ministrul Ligia Deca, considerând că acestea nu vor duce la creşterea calităţii actului educaţional, ci din contră.

Noile legi vor duce la „instituirea unui sistem al „specialilor” chiar din şcoală prin introducerea unui sistem dual de admitere în liceu, vor favoriza elevii din familii cu bani în detrimentul celor care nu-şi vor permite meditaţii, vor reduce gradul de incluziune.

De asemenea, parlamentarii USR și ai Forței Dreptei mai consideră că noile legi ale Educaţiei „cresc controlul politic asupra celor care administrează şcoala românească şi nu asigură creşterea prestigiului ocupaţiei de profesor, astfel încât cei mai buni dintre absolvenţi să dorească să devină profesori”.

Aceste legi „protejează făţiş plagiatorii şi impostorii, transformă universităţile în feude controlate de persoane protejate politic, conduse de rectori „aleşi pe viaţă”.

Programul România Educată este un fiasco, iar aceste legi o simplă fanfaronadă! Reforma Educaţiei o fac profesorii în sala de clasă. Elevii au nevoie de modele de urmat, au nevoie de planuri-cadru noi şi programe adaptate vremurilor noastre, şcoli sigure şi bine utilate, profesorii au nevoie de siguranţă şi de salarii decente.

Este inadmisibil că legile Educaţiei nu aduc nimic ferm şi clar în ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice. Se fac declaraţii pompoase despre evoluţie şi performanţă, dar sunt uitaţi fix oamenii din sistemul de învăţământ. Proiectele de lege privind învăţământul preuniversitar şi învăţământul superior au fost adoptate astăzi de Senat, camera decizională. Au fost înregistrate 81 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă” la proiectul legii învăţământului preuniversitar şi, respectiv, 79 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă” la proiectul legii învăţământului superior.


Distribuie articolul

You May Also Like