Un licean din Galați ”aleargă” printre stele

Distribuie articolul

Andrei Stoian are 17 ani, este din localitatea gălățeană Schela și învață la Seminarul Teologic ”Sfântul Apostol Andrei” din Galați. Este pasionat de astronomie de când era mic. Pasiunea sa i-a determinat pe părinți să îi amenajeze un observator astronomic acasă, în comuna natală, unde Andrei a început să urmărească asiduu bolta cerească. Pentru a se perfecționa, băiatul a petrecut numeroase ore la Observatorul Astronomic din Galați, care deține una dintre cele mai performante aparaturi de cercetare a astrelor din România. Sub îndrumarea șefului de la Observatorul Astronomic, Andrei Stoian s-a perfecționat continuu și a ajuns să descopere stele noi pe bolta cerească.

Așa se face că, acum doi ani, alături de Ovidiu Tercu, cel care l-a învățat tainele astronomiei, a descoperit primele sale două stele variabile, care au fost botezate Galați V8 și Galați V9. Descoperirea celor două stele s-a făcut în octombrie 2016, la Observatorul Astronomic din Galați. De atunci, Andrei Stoian a continuat să stea cu ochii pe cer, având ambiția de a descoperi singur o nouă stea. Lucru care s-a și întâmplat anul trecut, în ianuarie. Descoperirea a făcut-o cu ajutorul aparatelor de observație cumpărate de părinți, chiar la el acasă, în satul natal. De aceea, noua stea variabilă a fost botezată Schela V1, după numele localității de baștină.

“M-am simțit mândru de mine și m-am bucurat de această descoperire despre care nimeni nu știa. Având privilegiul de a numi steaua așa cum am dorit eu, am preferat să o numesc „Schela” pentru că așa am simțit, ca numele comunei mele să apară pe cer”, spunea atunci tânărul astronom.

Recent, Andrei a descoperit alte patru stele variabile recunoscute de Asociația   Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde au fost  incluse în baza de date internațională a stelelor variabile (International Variable Star Index). Stele poartă tot numele localității de baștină a tânărului astronom, Schela, și indicativele V2, V3, V4 și V5.

”Voi continua să fac observații. Este pasiunea mea și mă gândesc să profesez în acest domeniu. Cerul este nelimitat și are multe enigme ce așteaptă să fie descoperite, așa că voi avea ce face”, a declarat Andrei Stoian, după ce și-a trecut în palmares patru noi stele.


Distribuie articolul

You May Also Like