Un bărbat de 45 de ani, în stare critică, ar putea fi salvat de donatorii de plasmă. Medicii fac apel la gălățeni: „Puteți fi EROI”

Distribuie articolul

Un bărbat de 45 de ani, infectat cu COVID-19, este în stare gravă la Spitalul Județean din Galați. Medicii de la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a unității medicale fac apel la gălățeni să doneze plasma care poate fi folosită în tratamentul pacienților cu COVID-19. Donatorii trebuie să fie persoane care au fost infectate cu noul virus și s-au vindecat, dezvoltând anticorpi care îi pot ajuta pe cei în stare critică.

„Plasma pacienților vindecați de COVID-19 salvează vieți în toată lumea.  Alături de noi, personalul medical din linia întâi ,VOI -cei care v-ați vindecat de infecția cu covid 19 , puteți fi EROI salvând pacienții infectați aflați în stare gravă. Trebuie doar să mergeți la Centrul de Transfuzii Galați pentru a dona sânge. Plasma imună, îmbogățită cu anticorpi, va fi administrată pacienților cu covid 19. Încurajăm pe toți cei care pot și vor să o facă indiferent de grupa de sânge dar în special pe cei care au grupa de sânge A pozitiv întrucât un pacient de 45 de ani se află în stare critică și are nevoie urgent de tratamentul cu plasmă imună. Vă puteți adresa direct Centrului de Transfuzii Galați din strada Regiment 11 Siret nr 48A …. telefon 0336401234”, au scris medicii pe Facebook.

În prezent există doi posibili donatori, dar numărul acestora va crește în următoarele zile.

„Suntem în discuții cu două persoane, vor să doneze plasmă. Mai trebuie să facem câteva teste să vedem dacă se califică. Astăzi facem testele, dacă totul este bine mâine s-ar putea face procedura. Sunt două persoane până în prezent, dar am semnale că pe parcursul zilei vor veni și alte persoane”, a anunțat directorul Centrului de Transfuzii din Galați, Camelia Stoichicescu.

În Galați există peste 150 de potențiali donatori, fiind vorba despre persoane care s-au vindecat de Covid-19. Totuși, nu oricine poate fi donator, acest lucru fiind stabilit de testele făcute de specialiști. Donarea propriu zisă este o procedură simplă care ține aproximativ 45 de minute.

Donarea de plasmă se poate face la Centrul de Transfuzii din Galați. În urmă cu două săptămâni, unitatea a fost dotată cu un aparat pentru plasmafereză donat de o companie privată Consiliului Județean Galați. Aparatul de la Galați este unic în regiune și unul dintre puținele din țară. Autoritățile îi roagă pe gălățeni să vină să doneze plasma care poate salva vieți.

„Sunt foarte puține centre în țară care reușesc să facă lucrul acesta. Aparatul înseamnă speranță, înseamnă speranță pentru oamenii care sunt în stare gravă (…) Îi rog pe toți cei care au simțit pe propria piele această boală să vină să doneze”, a spus președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Un ordin al ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI. Conform documentului, potențialii donatori vor fi selectați dintre pacienții care au fost internați pentru COVID-19, vindecați și externați. Donarea de plasmă, asemenea donării de sânge, este voluntară și neremunerată și se desfășoară la centrul de transfuzie.


Distribuie articolul

You May Also Like