Uite că se poate! Deși au descoperit pesta porcină într-o gospodărie din intravilan, autoritățile nu au eutanasiat toți porcii din localitate

Distribuie articolul

Un nou focar de pestă porcină a apărut în weekend, în localitatea gălățeană Independența. Informația i-a bulversat pe localnici care au planuri importante pentru Crăciun. În mod surprinzător, autoritățile au decis să eutanasieze doar porcii din gospodăria afectată, iar vecinii lor au fost „grațiați”, cel puțin până la Ignat.

Prezența virusului în gospodăria din Independența a fost confirmată de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Bacău. În urma confirmării, 16 porci din gospodăria afectată au fost eutanasiați. De asemenea, au fost luate măsuri de protecție doar în jurul curții în care a apărut focarul.

„În această exploatație suspectă, ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare pentru clarificarea trasabilității porcilor. Astfel, C.J.S.U. a decis uciderea celor 16 porci din exploatație și punerea sub supraveghere clinică a suinelor din localitatea Independența; interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte susceptibile de a transmite boala; interzicerea ieșirii animalelor din specia suine din exploatațiile suspecte, iar pentru celelalte specii doar cu acordul DSVSA; instituirea unei zone de control temporar în jurul exploatației, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar; amplasarea dezinfectoarelor rutiere la intrarea/ieșirea din exploatația suspectă”, a anunțat Prefectura Galați.

Focarul de la Independența este cel de al 14-lea din județul Galați.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns