Turismul cinegetic, gastronomic și vini-viticol – șansele Galațiului să se facă remarcat

Distribuie articolul

Nu știu dacă veți mai avea răbdare până în 2025, dar dacă vă uitați în Strategia de dezvoltare a orașului, votată recent, veți vedea că aleșii locali și-au propus lucruri inedite în ceea ce privește turismul în zonă. Cum ne lipsesc multe: infrastructură, monumente reabilitate decent, obiective turistice și o promovare pe măsură, aleșii s-au gândit că Galațiul se poate orienta către alte tipuri de turism, bazate pe ce putem folosi. Primul e cel cultural-istoric, ce se poate realiza prin reamintirea unor lucruri mărețe, pe care până și noi le-am uitat: Galați a fost orașul cu cel mai mare număr de consulate și viceconsulate (20) și orașul în care a existat primul sediu al Comisiei Europene a Dunării. Ce propun aleșii noștri? Conceperea unor circuite/trasee tematice de vizitare, menționarea, prin plăcuțe indicatoare, a funcțiilor reprezentative pe care le-au găzduit unele imobile (palate, case memoriale, sedii publice, consulate), identificarea și activarea unor povești și legende locale (rețeaua subterană de hrube, beciuri, tuneluri cu marcarea punctelor de vizitare și de acces -Mănăstirea Metoc, Biserica Mavramol și Precista).

Apoi, pentru că suntem plini de biserici și mănăstiri, vom sta bine la capitolul turism religios-ecumenic, prin promovarea principalelor sărbători creștine și a hramurilor acestora, dar și la capitolul turism medical: străinii vor putea veni la Galați să beneficieze de servicii de calitate (kinetoterapie, gimnastică medicală, stomatologie etc.) la preţuri mult mai mici decât în occident. A fost menționată și o formă de turism universitar și școlar, campusurile celor două universități putând adăposti elevii și studenții interesați de schimburi de experiență. Dar cele mai tari propuneri abia acum urmează: cum Galațiul se află la confluența a patru regiuni viticole din cele opt ale României, cei care au gândit strategia de dezvoltare au propus promovarea podgoriilor Ivești și Nicorești dar și introducerea în circuitul turistic a cramelor din județ (Ivești, Nicorești, Târgu Bujor) și deschiderea unor vinoteci în oraș care să promoveze vinurile autohtone (Prințesa Covurluiului, Merlot, Sârba, Cabernet Sauvignion). Tot la Galați se poate face … turism cinegetic prin valorificarea celor 7 domenii de vânătoare de pe teritoriul județului dar și piscicol, doar suntem înconjurați de ape. Dacă sunteți curioși, în zonă se pot vâna: cerbi, mistreţi, iepuri, fazani, potârnichi, vulpi, dihori și nevăstuici. La capitolul turism gastronomic – aleșii au inclus ”Festivalul somelierilor și al bucătarilor” (cu promovarea de vinuri din regiunile viticole enunțate și bucate pe bază de pește) dar și înființarea Bursei mierii și a produselor apicole.

Dacă mai adăugăm niște activități de bird-watching și plutărit – menționate ca potențial turistic pe Brateș sau Siret și un tur al bicicletelor până la Brăila, cred că am spus tot!


Distribuie articolul

You May Also Like