Trece sau nu trece moțiunea? Documentul este dezbătut în Parlament

Distribuie articolul

Moțiunea de cenzură care vizează Guvernul Dăncilă este pe muchie de cuțit. Documentul care este dezbătut joi, 10 octombrie, în Parlament ar putea trece la limită cu numărul exact de voturi. Asta potrivit informațiilor venite de la membrii opoziției pentru că puterea susține că moțiunea nu are voturile necesare.

Zilele acestea, politicienii s-au comportat ca la piață. Dacă opoziția a încercat să convingă parlamentari să voteze documentul, puterea a oferit sume amețitoare de bani și funcții importante pentru voturi. Cine a fost mai convingător, rămâne de văzut. Moțiunea are nevoie de 233 de voturi pentru a fi aprobată, iar documentul a fost semnat de 237 de parlamentari. Moțiunea de cenzură este inițiată de parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România și ALDE. Documentul a mai fost semnat de patru parlamentari PSD și de un deputat al minorităților naționale.

Conform procedurii, dacă moțiunea de cenzură strânge 233 de voturi, Guvernul Dăncilă este demis. Apoi, președintele României trebuie să convoace consultări și să desemneze un nou premier care are la dispoziție 10 zile pentru a forma un cabinet cu care să vină în Parlament pentru un vot de încredere.

Dacă premierul propus nu adună 233 de voturi, președintele face o nouă propunere. Dacă două propuneri de premier sunt respinse consecutiv de Parlament este nevoie de alegeri anticipate, care pot organizate anul viitor.


Distribuie articolul

You May Also Like