Tradiție updatată: turtele de Crăciun sunt împărțite în sat și în Uniunea Europeană

Distribuie articolul

Înainte de Crăciun, gospodinele din Moldova respectă o tradiție veche de sute de ani: fac turte pe care apoi le dau de pomană rudelor și vecinilor din sat. Din cauza vremurilor în care trăim, tradiția a suferit mici modificări: vecinii și rudele au plecat peste mări și țări, așa că turtele sunt distribuite în stațiile de microbuz și la sediile firmelor de curierat, cu destinația Italia, Spania și Anglia.

Globalizarea turtelor a apărut de nevoie. Sărăcia i-a fugărit pe români de acasă și în urmă au rămas bătrânii și casele goale. Este o poveste pe care o întoarcem pe toate părțile, de mult timp și de pomană. Oricum, femeile din județul Galați care fabrică turte după rețete vechi de sute de ani, s-au adaptat situației.

„Turtele le împărţim în ziua de Ajun. Înainte de asta, mergem la cimitir cu tămâie, apoi venim acasă şi plecăm prin sat ca să le împărţim nepoţilor, vecinilor, finilor. Copiii noştri nu mai respectă tradiţia, sunt plecaţi în străinătate. Dar noi avem grijă să le trimitem pachete cu de toate”, a explicat Georgeta Tărăbană, o gospodină din comuna gălățeană Vânători.

Femeile din Vânători se încăpățânează să respecte tradițiile din moși strămoși, deși majoritatea obiceiurilor nu mai sunt perpetuate de consăteni.

„În prima zi de Crăciun mergem la biserică dimineaţă, apoi venim acasă şi stăm la masă cu familia. A doua zi mergem la naşi. Când eram tineri în prima zi de Crăciun era horă în sat, era bal, ne duceam cu fraţii, cu naşii şi ne distram. Multe obiceiuri frumoase, aşteptăm Crăciunul cu toată inima. Acum tineretul nu mai respectă aceste obiceiuri”, a povestit Aurica Andone.

Prepararea turtelor este un obicei foarte vechi care se păstrează în special în zona Moldovei. Gospodinele respectă întocmai rețetele moștenite de la părinți și bunici, iar turtele sunt împărțite în Ajunul Crăciunului. Buon Natale și Merry Christmas Everyone!


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns