Tichetele educaționale vor ajunge în sfârșit la elevi. Aproape de finalul anului școlar…

Distribuie articolul

O așa bâlbâială cu aceste tichete pentru achiziționarea rechizitelor n-am mai văzut de multă vreme.

Scuturat intens de colegii de partid dar și de partenerii de coaliție, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, în ograda căreia se află această problemă amânată excesiv, a venit într-un final cu promisiuni ferme.

Astfel, acesta și-a luat angajamentul ca elevii să primească tichetele educaționale în valoare de câte 500 de lei pentru a cumpăra rechizite, cu trei săptămâni înainte să se termine anul școlar in curs, adică undeva la finalul lunii mai.

Ultima tranșă de bani acordată prin tichete educaționale celor peste 55.000 de elevi defavorizați va ajunge astfel la părinți pe 26 mai 2023, cu trei săptămâni înainte să se termine anul școlar în curs.

 Amintim că 55.000 de elevi nu au primit tichete educaționale, deoarece anul acesta a fost depășit numărul de carduri pentru emiterea… cardurilor: “Din păcate, vechiul contract a fost încheiat pe un număr limitat de achiziție publică, depășirea fiind cu peste 50.000 de carduri.

Cei peste 55.000 de elevi, care nu au primit până acum tichetele educaționale în valoare de 500 de lei, la șapte luni de la începerea anului școlar, tichete care îi ajută să-și achiziționeze rechizite, vor primi cardurile pe 23 mai, iar banii vor intra trei zile mai târziu.

Cardurile vor fi emise pe 12 mai, vor fi distribuite ISJ-urilor și școlilor în 23 mai, iar banii vor fi livrați pe 26 mai.

Lansarea procedurii pentru achiziția de tichete a fost demarată ieri iar pentru depunerea ofertelor vor fi 10 zile calendaristice, până în ultima zi a lunii.
Pentru evaluarea ofertelor vor fi la dispoziție alte 5 zile lucrătoare, până în 7 aprilie, raportul procedurii va fi dat publicității în 11 aprilie iar semnarea acordurilor cadru, o săptămână mai târziu.

Elevii cei mai defavorizați, beneficiari ai proiectului cu fonduri europene, nu și-au putut cumpăra rechizite necesare frecventării școlii anul acesta: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație.

În mod paradoxal, deși obiectivul programului este acela de „sprijinire a copiilor dezavantajați”, iar scopul, de prevenire a abandonului școlar și de îmbunătățire a condițiilor pentru frecventarea școlii, de către copiii din familii dezavantajate, Guvernul a tratat această problemă cu indolență.

Istoric proiect

Timp de șapte luni, tichetele au fost împărțite în mai multe tranșe. Pentru anul școlar 2022-2023 sunt 405 mii de beneficiari, iar pentru 160.000 au fost virații banii în perioada septembrie-noiembrie. Primii care au primit banii (tot cu întârziere, după începerea anului școlar) au fost părinții care aveau deja cardurile de anul trecut și care au primit aprobare și anul acesta pentru a primi cei 500 de lei.

190.000 de părinți au primit cei 500 de lei la sfârșitul lunii decembrie, iar ceilalți 55.000 ar trebui să îi primească în primăvară,. Motivul a fost acela că în acest an au fost aprobate mai multe dosare și se atinsese limita de emitere de carduri.

Potrivit Memorandumului privind stabilirea unor termene de acordare a sprijinului social pentru persoane vulnerabile, pentru tichetele sociale pe suport electronic care depășesc valoarea prevăzută în acordul cadru, “MIPE demarează o nouă procedură de achiziție publică, respectiv procedura simplificată, pentru un maxim de 55.000 de carduri. Contractul subsecvent va cuprinde numărul de carduri pe care îl va trimite fiecare Inspectorat Școlar Județean, estimăm un număr total de 49.000 de elevi pentru care ISJ-urile vor trimite documente justificative care atesta eligibilitatea elevilor de a primi acest sprijin”.

Dintre acești 55.000 de elevi,peste 15 300 de elevi ai căror părinți au declarat că nu au venituri nu au primit tichetele educaționale de 500 din cauza unor probleme legate de documente. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) solicita inspectoratelor școlare transmiterea documentelor de eligibilitate.

În actualul memorandum se motivează întârzierea: “În data de 07 octombrie 2022, Ministerul Educației a transmis listele finale, însumând 416.385 de beneficiari însă acestea conțin o serie de erori, printre care: pentru 15.313 elevi nu se menționează venitul, 10.507 elevi figurează în liste deși înregistrează venit excedentar, date de identificare părinte si/sau copil incomplete sau eronate ceea ce a făcut imposibila înscrierea acestuia pe liste”.

Informații de context

Acesta nu este la prima promisiune neonorată pe subiectul voucherelor educaționale.

A mai fost o altă promisiune prin septembrie anul trecut cum că tichetele educaționale, cu care se pot cumpăra rechizite elevilor defavorizați, vor ajunge la beneficiari imediat după începerea anului școlar. 

Suma de 500 de lei primită pe card de părinții elevilor defavorizați care îndeplinesc anumite condiții poate fi folosită pentru a cumpăra rechizite și haine pentru școală.

 Banii au întârziat să ajungă la beneficiari și din cauza faptului că, spun cei din minister, numărul acestora ar fi mult mai mare comparativ cu anul precedent.

 Beneficiază de sprijinul în valoare de 500 de lei:

  • Copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);
  • Elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).

Distribuie articolul

You May Also Like