Tichete educaționale de 500 lei pentru elevi și preșcolari din familii cu venituri mici

Distribuie articolul

Guvernul României a adoptat un proiect de ordonanță de urgență care oferă sprijin educațional pentru peste 400.000 de elevi și preșcolari din familii cu venituri mici, sub forma tichetelor educaționale în valoare de 500 de lei. Acești bani sunt destinați achiziționării de rechizite școlare și articole de îmbrăcăminte.

Pentru a beneficia de această inițiativă, părinții trebuie să depună cereri la școlile copiilor lor până la data de 26 octombrie. Tichetele sociale pentru sprijin educațional sunt acordate într-o tranșă unică, pe parcursul a patru ani școlari consecutivi. Conform estimărilor, 410.000 de copii dezavantajați vor beneficia de acest sprijin în fiecare an școlar.

Școliile și grădinițele au responsabilitatea de a informa părinții cu privire la condițiile de eligibilitate și de a solicita completarea unei cereri care să includă informații despre componența familiei. Un model standard de cerere va fi aprobat în termen de 10 zile de la data aprobării ordonanței de urgență, adică până la 22 octombrie.

Conform proiectului de act normativ, vor avea dreptul la aceste măsuri de sprijin educațional copiii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial. Criteriile de venit sunt stabilite în conformitate cu legislația și venitul mediu net lunar pe membru de familie nu trebuie să depășească 50% din salariul minim brut pe țară.

Mecanismul de acordare a tichetelor educaționale implică mai multe etape, începând cu informarea părinților de către unitățile de învățământ și finalizând cu distribuirea tichetelor la domiciliul sau reședința destinatarului. Este important de menționat că tichetele pot fi utilizate exclusiv pentru achiziționarea de rechizite și articole de îmbrăcăminte necesare pentru școală și grădiniță. Acestea vor putea fi achiziționate doar de la unități comerciale autorizate.

Ordonanța de urgență privind sprijinul educațional pentru prescolari și elevii dezavantajați a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 928 din 13 octombrie 2023.


Distribuie articolul

You May Also Like