Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a discutat recent despre posibilitatea creșterii sumei de 15 lei alocată pentru fiecare elev prin programul „masă sănătoasă”. El a reamintit că, de la începutul programului, suma a evoluat de la 7 lei la 15 lei și ar putea continua să crească „într-un program viitor”. „Suma a crescut de două ori deja de la inițierea programului ‘masă caldă’, de la 7 lei pe elev la 15 lei. Suma trebuie să țină seama de prețurile din piață, ceea ce înseamnă că este foarte posibil să crească în viitor. […] Din analizele noastre, nu valoarea sumei este problema principală. Pentru orice furnizor, suma de 15 lei este rezonabilă, dar problema majoră este calitatea mesei oferite. Din această cauză, mai mult de jumătate din autoritățile locale au optat pentru pachet alimentar”, a explicat Sorin Ion.
Totodată însă, în timp ce Ministerul Educației prezintă aceste posibile ajustări ca pe niște îmbunătățiri, alții sunt preocupați de modul în care aceste schimbări vor fi implementate. Și asta pentru că doar o treime din școlile selectate aplică efectiv programul, ceea ce arată o diferență evidentă între planuri și realitate. Potrivit unui raport realizat de Edupedu.ro, programul a fost implementat în mod real în puțin peste o treime din cele 450 de școli selectate, adică nu mai puțin de 64% dintre școlile declarate eligibile nu au ajuns să și implementeze acest program. Mai mult, decizia Guvernului Ciolacu de a tăia bugetul și de a amâna extinderea programului pentru 1 milion de elevi până în 2025, deși poate părea o măsură economică, ar putea face ca elevii să fie cei mai afectați.
Sociologul Ana Bulai, coordonatorul studiului „Sunt hrăniți #destul copiii României? Masa la școală și masa acasă”, a exprimat o perspectivă sumbră asupra alimentației în rândul copiilor, în special în comunitățile sărace. Conform studiului său, pentru 22% dintre copiii analizați, masa primită la școală reprezintă singura lor masă a zilei. „Sunt comunități în care distanța socială până la București este de secole. Dacă România nu investește în acești copii, nu are de ce să-și mai facă planuri de viitor,” a avertizat Bulai.