Situație „de tot râsul” la plata fermierilor din sectorul vegetal

Distribuie articolul

„Prinși” în vâltoarea comasării alegerilor, se pare că guvernanții au uitat de obligațiile curente.

Potrivit directorului general al APIA, Ionuț Lupu, agenția este pregătită să facă plățile pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal de la începutul lunii februarie, însă nu au cadrul legislativ și banii în cont pentru a face acest lucru.

”Pentru ANT vegetal, softul APIA este finalizat din data de 2 februarie, și încă nu avem Hotărârea de Guvern finalizată. Avem nevoie de un ritm mai alert în partea aceasta de obținere a tuturor avizelor din partea ministerelor avizatoare și de o intrare în Ședința de Guvern cu cea mai mare repeziciune, astfel încât fermierii să poată să aibă banii.

Partea de soft este gata, avem nevoie de HG-ul acesta publicat în Monitorul Oficial”, a precizat Ionuț Lupu la o emisiune tv de specialitate.

În momentul de față se fac testări pentru cei 40.349 de beneficiari care nu au nici un criteriu de blocare și care ar putea intra la plata imediat. Bugetul alocat, la 73 de euro/ha stabiliți pentru plată, ar duce la 348 de milioane de euro, pentru cele aproximativ 4,76 hectare inregistrate. Specialiștii APIA speră ca, măcar la sfârșitul acestei luni să fie deblocată situația, pentru a face plățile anunțate fermierilor.


Distribuie articolul

You May Also Like