Comuna Șendreni se afundă în datorii

Distribuie articolul

La începutul săptămânii viitoare, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local, Primăria Șendreni se pregătește să ceară votul aleșilor comunali pentru a contracta un nou împrumut bancar. De această dată, este vorba despre suma de patru milioane de lei, iar acest credit vine în completarea unui alt împrumut, obținut în urmă cu doi ani, în valoare de zece milioane de lei.

Consilierul local USR Gheorghe Ștefănache este de părere că și acest nou debit va avea ca destinație achitarea unor facturi restante legate de lucrările la rețeaua de gaze și a celor de asfaltare deja efectuate.

Mai exact, el arată că ”gradul de îndatorare al comunei Șendreni ajunge la 20%, fără a se plăti toate datoriile restante – peste patru milioane de lei. Nu sunt fonduri pentru cofinanțarea lucrărilor de eficientizare energetică (reparații capitale) la Școala Gimnazială nr. 1 Șendreni și la grădinițele din Movileni și din Șendreni, pentru finalizarea terenului de sport de la Șerbeștii Vechi, pentru extinderea rețelei de gaze către Șerbeștii Vechi și Movileni, pentru utilități de bază (drumuri, apă, curent electric) în tarlaua unde s-au atribuit terenuri cu titlu de gratuitate pentru tineri, pentru treceri de pietoni și stații de autobuz și nici pentru asfaltarea străzii Morii și a celorlalte străzi decopertate acum doi ani”, conform unei recente postări de pe pagina sa de socializare.

Lăsând la o parte faptul că nu este deloc o perioadă propice pentru creditare, având în vedere nivelul indicelui ROBOR, putem apela la aritmetica cea mai simplă pentru a descrie situația de la Șendreni. Conform ultimului recensământ al populației și locuințelor, comuna are 5.065 locuitori, cărora le revine un debit de aproape 2.800 de lei, de persoană. Atât are de achitat fiecare cetățean din comună, inclusiv minorii, către bancă, în următorii opt ani, plus dobânzile aferente.

În contrapartidă, oamenii nu au nici gaze și nici asfalt…


Distribuie articolul

You May Also Like