Sistemul de educație va suferi schimbări majore

Distribuie articolul

Ministrul Educației Naționale, Sorin Cîmpeanu a decis că în viitor se va putea promova doi ani de studii într-un an şcolar.

Reforma în educație, propusă prin proiectul de lege, aduce unele modificări importante. Una dintre aceste modificări este modul de promovare a unor elevi, pe criterii de excelență. Printre aceste moduri apare și cel de a promova 2 ani de studii într-un an şcolar.

În ultimele zile, la Ministerul Educației s-au desfășurat întâlnirile privind dezbaterea publică pe marginea noului proiect de lege. Ministrul vorbește de criterii de excelență, când vine vorba de elevi, de admiterea în clasa a IX-a, fără examen la anumite instituții de învățământ, pe baza unor noi criterii, dar și despre cine va promova 2 ani de studii într-un an şcolar.

„ Absolvenții clasei a VIII-a pot fi înscriși în clasa a IX-a fără susținerea evaluării naționale sau a concursului de admitere la colegiul național și peste numărul maxim de elevi cuprins în respectiva formațiune/clasă, dacă au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

Centrul Național pentru Excelență va iniţia acţiunile de identificare şi promovare a elevilor capabili de excelență, va elabora și asigura implementarea unor programe de parteneriat cu diverse instituţii din ţară şi străinătate, cu organizaţii neguvernamentale, cu comunitatea locală în scopul îmbunătăţirii condiţiilor şi resurselor necesare educării diferenţiate a elevilor capabili de excelență.

Elevii capabili de excelență pot promova doi ani de studii într-un an şcolar la decizia unităţii de învăţământ, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei.”, a mai afirmat ministrul.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns