Senatorul liberal Scarlat, privire critică asupra noilor submăsuri de finanțare a sectorului agricol în România

Distribuie articolul

Primele submăsuri din perioada de tranziție la noua Politică Agricolă Comună ar urma să fie lansate pe 15 iulie, a anunțat președintele Comisiei de agricultură din Senatul României, liberalul George Scarlat.

Prezent în cadrul Congresului Fondurilor Europene pentru Fermieri, Scarlat a precizat și care este ordinea în care vor fi lansate în acest an submăsurile din PNDR.


Senatorul gălățean a anunțat în cadrul evenimentului care sunt primele submăsuri de finanțare care se vor deschide în acest an.

”Cu privire la lansarea submăsurilor – ca și informație, nu lucrez în ministerul Agriculturii, mai am un dialog, cât mi-aș dori eu, mult, puțin, dar undeva în jurul datei de 15 (iulie – n.r.) vor fi lansate, cel puțin submăsurile 6.1 (Instalare tineri fermieri), 6.2 (Înființare activități neagricole), 6.3 (Dezvoltare ferme mici). Sperăm și submăsura 6.4 (Modernizare activități neagricole) și până la sfârșitul lunii – submăsura 17.1 (Contribuții la primele de asigurare) și submăsura 19.4 (LEADER – Cheltuieli funcționare și animare), dar totuși avem dezbateri și sunt lucruri neclare pe cele mai importante – 1 miliard de euro sunt prinși aproximativ în submăsura 4.1 (Exploatații agricole) și în submăsura 4.2 (Schemele GBER și de minimis)”, a precizat George Scarlat.

Senatorul PNL a amintit și de faptul că se discută foarte mult de procesare și de alocarea unor sume separate pentru diferitele sectoare agricole.


”Să alocăm sumele separat tocmai să nu mai existe competiție între specii, vaca cu porcul, porcul cu oaia, oaia cu păsările și așa mai departe. Am spus că e nevoie de dezvoltare în toate sectoarele și atunci am splitat acea sumă. Ce văd astăzi, din păcate, în Ghid, este cp toate (sectoarele – n.r.) sunt la grămadă. Ba, mai mult, ghidul pentru zona montană și pe teritoriul național, și acolo se interferează cu toate că zona montană are buget separat. Asta, din păcate, o spun, este un minus, sunt și lucruri frumoase, dar sunt român, noi românii, în ADN-ul nostru suntem obișnuiți să scoatem în evidență ceea ce nu funcționează, nu ceea ce funcționează, să mulțumim pentru ceea ce este bun”, a precizat George Scarlat.

Președintele Comisiei de Agricultură din Senatul României a declarat că fondurile europene trebuie să aducă exploatațiile pe rentabilitate:


”Ne păcălim, din nou vom trimite bani, să nu mă înțelegeți greșit că sunt împotriva fermelor mici, dimpotrivă, sunt pentru cei mulți pentru că consider că suntem cei mai sustenabili, dar trebuie să înțelegem, o fermă trebuie să facă agribusiness, trebuie să-și atingă pragul de rentabilitate, ori cu astfel de bugete și astfel de proiecte nu putem să ne dezvoltăm. Am avut o inițiativă, din păcate nu o s-o dezbatem acum, din păcate i-am dat respingere. Este vorba de gospodăria țărănească. Trebuie reglementată, e posibil, poate să facă parte din cooperative, dar trebuie să înțelegem, dacă nu suntem într-o formă de organizare – nu avem cum să ne dezvoltăm”, a mai spus Scarlat.


Distribuie articolul

You May Also Like